Uitspraak

Slob mag geldstroom Haga niet plots stoppen

Op het Cornelius Haga Lyceum komen mensen aan voor een bijeenkomst over de perikelen rond de islamitische school, eerder dit jaar. Beeld ANP
Op het Cornelius Haga Lyceum komen mensen aan voor een bijeenkomst over de perikelen rond de islamitische school, eerder dit jaar.Beeld ANP

Het Haga Lyceum heeft nog even lucht gekregen, tot de volgende rechtszaak.

Minister Arie Slob van onderwijs mag op 1 december niet de financiering stoppen van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat is tegen de regels, oordeelde de voorzieningenrechter van de Raad van State vrijdag.

Stoppen van de financiering is het zwaarste geschut dat Slob tot zijn beschikking heeft. Vorige maand zette hij dat geschut in omdat het bestuur van het Haga nog altijd niet was opgestapt. Dat had de minister in een zogeheten aanwijzing geëist. Maar volledig stoppen met de financiering mag niet. Volgens Slobs eigen beleidsregels moet dat stapsgewijs. Eerst met 15 procent, dan nog eens met 15 procent en daarna met 30 procent. AIs het bestuur zich dan nog steeds niet aan de wettelijke voorschriften houdt, mag Slob de geldkraan geheel dichtdraaien.

De regel dat een school stapsgewijs haar subsidie verliest, is volgens de minister bedoeld voor minder ernstige gevallen. Het Haga valt daar wat hem betreft niet onder. De leerlingen van de school zijn al veel te lang onveilig, zei hij na afloop van de rechtszaak.

Het Haga Lyceum heeft door de uitspraak iets langer de tijd om zaken op orde te krijgen. 9 december is voor de minister en het Haga Lyceum een belangrijke datum. Dan staan beide partijen opnieuw in de rechtszaal, ditmaal voor een oordeel over de rechtmatigheid van de aanwijzing. Als blijkt dat de aanwijzing niet terecht is, valt ook de reden voor de financieringsstop weg en is de toekomst van het Haga een stuk zekerder.

De school heeft wel geprobeerd te voldoen aan de aanwijzing om een nieuw bestuur te benoemen. Er was zelfs al een interim-bestuurder gevonden, maar die kon niet op tijd worden benoemd omdat hij geen moslim is en de statuten van de school moesten worden aangepast.

Directeur Söner Atasoy van het Haga noemt de uitspraak positief, maar wil ‘zeker niet de loftrompet steken’. “Er is geen reden om hier uitbundig over te doen,” zegt hij. De uitspraak maakt namelijk geen einde aan de financieringsproblemen die zijn school op dit moment heeft. “We krijgen nu betaald voor 180 leerlingen terwijl we er 300 hebben. We hopen dat de minister voor 1 december het geld stort dat we nodig hebben.”

Het Haga en het ministerie van onderwijs leven al langer met elkaar in onmin. In juni verscheen een uiterst kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de middelbare school. De schoolleiding zou optrekken met extremisten, leerlingen de democratische normen en waarden niet overbrengen en onzorgvuldig omspringen met het geld van de school. Na het rapport verloor de minister het vertrouwen in het schoolbestuur.

Lees ook:

Het Haga Lyceum geeft zich niet gewonnen nu Slob de financiering stopt

Nu het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum nog steeds niet is vertrokken, draait minister Slob (onderwijs) per 1 december de geldkraan dicht. “Het bestuur dwingt mij om deze maatregel te nemen.

Advocaten: Staat handelt onrechtmatig met Haga Lyceum

De Staat handelt onrechtmatig en brengt schade toe aan het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam als op korte termijn geen aanvullende bekostiging wordt overgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden