null Beeld

Eindexamen

Sem Claessens (18) vond het eindexamen geschiedenis goed te doen. ‘Ik verwacht dat ik het goed heb gemaakt’

De eindexamens zijn in volle gang. Duizenden leerlingen werken in gymzalen voor een diploma. Hoe gaat het met hen? Sem Claessens (18) maakte maandag het eindexamen havo geschiedenis

Cindy Cloin

Inmiddels is week 2 van de centrale examens begonnen. Hoewel Sem Claessens, leerling van het Raayland College in Venray, zijn vmbo-t diploma al op zak heeft, zijn dit zijn eerste examens. “Twee jaar geleden ging het niet door vanwege corona, dus dit jaar is mijn primeur.”

Lange vragen, lange antwoorden. Dat is zo’n beetje de samenvatting van het geschiedenisexamen op de havo dat maandag op het programma stond. “Het was goed te doen, maar zoals wel vaker bij geschiedenis is het soms niet helemaal duidelijk wat voor antwoord ze precies van je willen horen”, zegt Sem. “En dus schrijf je alles maar op wat je over zo’n onderwerp weet.”

Bijvoorbeeld de vraag over de gastarbeider die vertelt over de slechte woonomstandigheden waarin hij kwam te wonen toen hij in Nederland kwam werken. “Je moest uitleggen wat de uitgangspunten waren rondom arbeidsmigratie. De kern is natuurlijk dat de overheid dacht dat mensen na een tijdje terug zouden gaan naar hun land van herkomst, maar ik heb veel opgeschreven over de situatie van gastarbeiders in Nederland.”

Sem Claessens wil graag leraar geschiedenis worden.  Beeld
Sem Claessens wil graag leraar geschiedenis worden.Beeld

Over zijn eindcijfer maakt Sem zich geen zorgen. “Ik verwacht dat ik het goed heb gemaakt en ik stond er met ruim een 8 goed voor.” Dat mag ook wel, want Sem wil zelf leraar geschiedenis worden. “Daarom ben ik na het vmbo nog havo gaan doen, zodat ik nu aan de lerarenopleiding kan beginnen.”

Ik wil iets voor leerlingen betekenen

Als leraar hoopt hij leerlingen niet alleen meer kennis bij te brengen, maar ook oog te hebben voor de scholieren zelf. “Het lijkt me mooi dat je jonge mensen kunt helpen als ze problemen hebben of als ze niet lekker in hun vel zitten. Ik heb het idee dat ik wat voor hen kan betekenen.”

Geschiedenis vindt hij boeiend om meerdere redenen. “Het is interessant te zien hoe wetten, politieke systemen en ideologieën tot stand zijn gekomen en de samenleving beïnvloeden.” Als bijbaantje werkt Sem in het Oorlogsmuseum in Overloon, waar hij als suppoost onder meer vragen van bezoekers beantwoordt over de Tweede Wereldoorlog. “Voor mij is dit werk een stuk leuker dan vakkenvullen in de supermarkt.”

Lees ook:

Onduidelijke vragen of een ijskoude examenzaal: het Laks is klaar voor klagende scholieren

Met het begin van de eindexamens, is ook de klachtenlijn van het Laks weer open. Tussen de tosti’s door worden scholieren te woord gestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden