Hoger onderwijs

Rente studieschuld omhoog, circa 140.000 oud-studenten geraakt

Minister Robbert Dijkgraaf Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld ANP
Minister Robbert Dijkgraaf Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld ANP

De rente op studieleningen gaat vanaf volgend jaar omhoog, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ongeveer 140.000 studenten moeten meer gaan betalen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Redactie Trouw/ANP

Iedereen die studieschuld aflost, heeft een rentevaste periode van vijf jaar. De rentestijging geldt dus voor oud-studenten die in 2018, 2013, 2008 of eerder zijn begonnen met terugbetalen.

Sinds 2016 was de rente 0 procent, maar volgend jaar stijgt die naar 0,46 procent voor studenten van het hbo en de universiteit. Maar wie voor de invoering van het leenstelsel in 2015 studeerde, en dus volgens de regels van het oude stelsel terugbetaalt, gaat 1,78 procent betalen.

‘Politieke beslissing’

Datzelfde percentage gaat gelden voor mbo'ers, of zij nu voor of na 2015 studeerden. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil dit gelijktrekken als de basisbeurs terugkeert. Het is de bedoeling dat die terugkomt in het studiejaar 2023-2024.

Oud-mbo'ers die dan al afbetalen houden voor de hele periode dat ze terugbetalen een ander rentepercentage. Hetzelfde geldt voor andere studenten die voor 2015 afstudeerden. Dat de percentages ooit anders zijn geworden, is volgens het ministerie een "politieke beslissing" geweest toen het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd.

Maandelijkse lasten

Door het leenstelsel komen oud-studenten met veel grotere schulden op de arbeidsmarkt. Voor hen gelden andere regels voor het terugbetalen. Zij mogen daar 35 jaar over doen. Daarna wordt de restschuld kwijtgescholden. Ook telt hun totale schuld minder zwaar mee bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek.

Studenten die voor 2015 studeerden en hun beurs bij hun afstuderen als gift kregen, moeten het geld binnen vijftien jaar terugbetalen. Hun maandelijkse lasten zijn hoger en dus tellen die zwaarder voor een hypotheek.
Dijkgraaf zegt in een reactie zich voor te kunnen stellen dat (oud-)studenten zich zorgen maken over de rentestijging. "Vooral in een tijd dat veel zaken duurder worden." De minister benadrukt dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), verantwoordelijk voor de uitvoering, "rekening houdt met je persoonlijke situatie".

Studenten pleiten voor renteplafond studieschuld

De stijging van de rente op studieschulden zal studenten en oud-studenten “nog meer financiële kopzorgen” geven, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Voorzitter Terri van der Velden pleit voor een renteplafond.

De stijging van de rente leidt volgens Van der Velden nog niet direct tot serieuze financiële problemen, maar “wel zien we een onheilspellend scenario voor ons waarin het rentepercentage de aankomende jaren de pan uit gaat rijzen.”

De rentestijging “zadelt studenten met grote onzekerheid op, terwijl deze groep al meerdere financiële tegenvallers voor de kiezen heeft gehad”, zo vindt het ISO. Om iets van die onzekerheid weg te nemen zou een maximale rente een goed idee zijn. Van der Velden: “Het zou een verademing zijn om te weten dat het blok aan je been niet oneindig kan groeien.”

Een petitie van de LSVb voor het bevriezen van rente werd zo’n 100.000 ondertekend. Vorige week overhandigde de studenten de petitie Stop de Renteverhoging aan de Eerste Kamer. Daar staat een motie voor het bevriezen van de rente op de agenda.

Lees ook:

Wordt de studielening duurder? Vijf vragen over de rentestijging

De inflatie schiet omhoog, en de rente volgt. Dat betekent dat oud-studenten zich moeten opmaken voor het betalen van rente over hun omstreden studieschuld, voor het eerst sinds de komst van het leenstelsel. Vijf vragen en antwoorden.

Rente op een studielening plaatst moslimstudenten voor het blok, want rente is haram

Minister Dijkgraaf zegt dat er mogelijk een renteverhoging komt op studieleningen van Duo. Dit plaatst moslimstudenten niet alleen voor een financieel maar ook voor een religieus dilemma.

Geef pechgeneratie niet ook nog rente op studieschuld

Inmiddels hebben honderdduizenden aangeklopt bij ‘ome DUO’ voor hun huur, hun collegegeld, studieboeken en hun boodschappen en is de totale studieschuld meer dan 24 miljard euro. Nu de rente omhoog gaat, worden de problemen voor deze groep nog groter, zeggen Yasmin Ait Abderrahman, vicevoorzitter van FNV Young & United, en Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden