null

Onderzoek

Reformatorische scholen opnieuw onder vuur om afwijzen homoseksuele relaties

Redactie Trouw

Reformatorische basisscholen wijzen nog geregeld seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht af. In hun meest recente onlineschoolgidsen en identiteitsprofielen doen 36 van de 161 scholen dat, meldt het journalistieke onderzoeksplatform van KRO-NCRV, Pointer, na onderzoek. Dat zijn er meer dan twee jaar geleden.

De zogenaamde ‘antihomoverklaring’ die ouders op een aantal reformatorische basisscholen moeten ondertekenen zorgde twee jaar geleden voor veel ophef in het parlement en de media. ‘Seksualiteit heeft in de Bijbel te maken met het vormen van een onverbrekelijke verbintenis in een huwelijk tussen één man en één vrouw, en krijgt in het licht hiervan een plaats’, is volgens Pointer een gangbare omschrijving in het merendeel van deze 36 schoolgidsen en -profielen.

Die opvatting is op zich in lijn met de vrijheid van onderwijs, stelt de Inspectie voor het Onderwijs. Een school mag ouders ook vragen die opvatting die ondersteunen.

Pieter Moens, de voorzitter van de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs, gaat tegenover Pointer in zijn toelichting op het standpunt nog een stap verder: “Vanuit ons geloof en onze belijdenis denken wij dat een homoseksuele levenswijze niet in lijn is met de Bijbel. Als je denkt dat dat niet goed is, dan zul je ook proberen je leerlingen daarvandaan te houden. Ook al is dat helemaal in strijd met de maatschappelijke opvattingen. Dat realiseren we ons heel goed.”

Daarover maakt de inspectie zich wel zorgen. Onderdeel van het verplichte burgerschapsonderwijs is namelijk om leerlingen bij te brengen dat ze vrij zijn in hun opvattingen en levensstijl. “Je mag daarbij als school zeggen ‘dit is onze opvatting’, maar je moet wel ruimte laten voor de leerling om eigen keuzes te maken”, legt een woordvoerder van de inspectie uit. “Als deze uitlating inderdaad zo is gedaan, is het voor ons aanleiding om nader te kijken hoe scholen hier in de praktijk mee omgaan, en zonodig actie te ondernemen.”

Lees ook:

Aan mijn collega’s op reformatorische scholen: júllie kunnen het beste verandering teweegbrengen

Aftreden. Dat was het eerste wat columnist Erik Ex dacht toen minister van onderwijs Slob (Christenunie) in de Tweede Kamer scholen verdedigde die homoseksualiteit afwijzen.

Mogen reformatorische scholen eisen dat ouders homoseksualiteit afwijzen? ‘Verbieden zet alleen maar kwaad bloed’

De schaarse keren dat het in de les op het Van Lodenstein College over homoseksualiteit ging, was de toon niet positief. Het is een zondige levensstijl, je kunt er niet mee in de hemel komen, het is tegen Gods wil, hoorde Wim van Maanen. Uit de kast komen was een no-go, hij durfde het niet eens in zijn hoofd te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden