null Beeld -
Beeld -

Blokken na de lockdown

Rebecca Cuijpers (17) deed haar eindexamen Nederlands digitaal. ‘Dat werkt stressverlagend, heel fijn’

De eindexamens zijn in volle gang. Duizenden leerlingen werken in gymzalen voor een diploma. Hoe gaat het met hen? Rebecca Cuijpers (17) over het examen Nederlands aan het Mondial College in Nijmegen.

Cindy Cloin

Voor veel leerlingen staan de examens per dag en tijd vast. Zo niet voor de leerlingen van het vmbo-kader en basis. Elke school kan kiezen voor digitale ‘flex-examens’. Voor Rebecca Cuijpers stond dinsdag Nederlands op het programma.

Een vmbo-school kan zelf – binnen de marges – bepalen wanneer ze het centraal examen voor de algemene vakken afleggen. Zo had Rebecca Nederlands, maar hadden leerlingen op andere scholen misschien een ander examen dinsdag. “Ik vind die digitale examens heel fijn, het werkt stressverlagend”, aldus Rebecca. “Anders zit je daar met een stapel papieren en heb je gedoe met pennen. Dan zit ik liever achter een beeldscherm, dat geeft minder afleiding. Van school krijgen we een stressbal en koptelefoon, dus dat is goed geregeld.”

Rebecca Cuijpers (17) Beeld
Rebecca Cuijpers (17)

Vriendelijk met gasten omgaan

Ook de voorbereiding op het examen bleek precies in de roos. “Alles wat we kregen hadden we geoefend”, vertelt Rebecca. Een belangrijk onderdeel van het examen was het schrijven van een goede e-mail, in dit geval gericht aan twee jongens met een website over een moestuin. “Je moest hen een mail schrijven met de onderdelen die altijd in een mail horen en je moest ook twee vragen stellen. Volgens mij ging dat best goed.”

Rebecca volgt het beroepsgerichte profiel HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie). “Daarvoor heb ik praktijklessen, zoals koken of serveren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je vriendelijk met je gasten omgaat.” Voor die vakken is er normaal gesproken ook een centraal examen, maar vanwege corona was er dit jaar alleen een schoolexamen.

Rebecca heeft geen broers of zussen, maar woont samen met haar oma, moeder, twee ooms en nicht. “Eerst zorgde mijn oma voor mijn moeder en mijn ooms, nu zorgen wij voor haar. Omdat mijn nicht en ik al ons hele leven bij elkaar wonen, voelt het bijna alsof ze mijn zus is. We zitten op dezelfde school en doen nu ook allebei examen.” Dat betekent dat de rest van het huishouden wel wat rekening moet houden met de examenstress en de voorbereiding van de meiden.

Rebecca: “Het valt mee, gelukkig. Ik sta er goed voor en volgens mijn leraren is de kans groot dat ik mijn diploma ga halen. Tussen de examens hebben we best veel tijd. Ik leer een paar uurtjes per dag, want alles in één keer lukt me toch niet.”

Lees ook:

‘Na het examen Nederlands stortte ik helemaal in’

De eindexamens zijn in volle gang. Duizenden leerlingen werken in gymzalen voor een diploma. Hoe gaat het met hen? Gabriel Verheijen (18) over het examen filosofie aan het Christelijk Gymnasium Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden