Onderwijs

Petitie gestart voor kleinere klassen

Beeld reyer boxem

Klassen worden in Nederland steeds kleiner, maar onderwijsorganisaties willen een maximale grootte van 21 kinderen in 2025.

Het is verkiezingstijd, en daarom proberen onderwijsorganisaties weer een langgekoesterde wens op de agenda te zetten: maak klassen kleiner. De Algemene Onderwijsbond (AOb), het Lerarencollectief, Leraren in Actie en Ouders & Onderwijs startten gisteren een petitie voor klassen met maximaal 21 leerlingen in 2025.

Leerlingen gaan beter presteren als de klassen kleiner zijn en kinderen meer aandacht krijgen, denken ouders, leerlingen en onderwijspersoneel. “Passend onderwijs blijft knellen tot de klassengrootte rigoureus wordt aangepakt", aldus de AOb. Bovendien blijkt telkens uit enquêtes onder leraren dat zij liever met kleinere klassen werken. Het zou de werkdruk verlagen, het vak aantrekkelijker maken en zo een oplossing zijn voor het lerarentekort. Tegelijkertijd levert de ambitie om klassen kleiner te maken op de korte termijn ook een probleem op: er zijn immers te weinig leraren. 

Met de petitie willen de onderwijsorganisaties het onderwerp in aanloop naar de verkiezingen weer op de politieke agenda krijgen. In de top 3, stelt Stolk. “We merken dat de politiek ook bezig is met de onderwijskwaliteit en gelijke kansen voor alle kinderen. Hiermee pak je alles aan.” 

Klassengrootte is al gedaald naar 22,6 kinderen

Overigens lijkt een klas van 21 kinderen klein, maar in de praktijk komt dat al vaak voor. De gemiddelde klassengrootte is sinds 2016 gedaald van 23,4 kinderen naar 22,6 kinderen in 2019, zo schreef minister Slob aan de Tweede Kamer.

De koepel van basisscholen PO- Raad is geen voorstander van een voorgeschreven groepsgrootte van maximaal 21 kinderen. De scholen willen de vrijheid hebben om de groepen naar eigen inzicht in te richten. Zo zijn er grote klassen waar steeds kleine groepjes kinderen met een vakleerkracht of onderwijsassistent uitgehaald worden om apart les te krijgen. Als alle leerkrachten ingezet worden voor een eigen klas, verlies je de kans om te differentiëren.

Lees ook:

Inspectie oordeelt keihard over Utrechtse school met kleine klassen en weinig huiswerk

Een vernieuwende school met kleine klassen en weinig huiswerk. Op papier een prachtig onderwijsconcept. Maar de inspectie oordeelt zeer kritisch over de School voor Persoonlijk Onderwijs in Utrecht. De school probeert publicatie van het inspectierapport tegen te gaan. Vrijdag doet de rechter uitspraak.

Vier tips die overwerkte docenten voor het onderwijs kunnen behouden

Op middelbare scholen stoppen veel startende docenten binnen enkele jaren met lesgeven. Dat is schrijnend gezien het grote tekort aan leraren. Hoe kunnen we die beginnende docent behouden? Vier tips uit het veld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden