Binnenland Nieuws

Overheid en Cornelius Haga Lyceum gaan rechtstreeks de confrontatie aan

Leerlingen op het plein van het Cornelius Haga Lyceum. Beeld Patrick Post

Na een vernietigend inspectierapport wil Den Haag het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum dwingen tot vertrek, maar de school zet de hakken in het zand. Beide partijen maken zich op voor een taai juridisch gevecht. 

Het Cornelius Haga Lyceum en de overheid staan lijnrecht tegenover elkaar. Minister Arie Slob (onderwijs) wil het bestuur dwingen op te stappen, maar de school geeft zich niet zomaar gewonnen.

Volgens de advocaat van de school, Wouter Pors, staan ouders en leerlingen nog steeds achter het bestuur. Zowel de minister als de school is bereid tot het uiterste te gaan om hun gelijk te halen en schuwt daarbij de confrontatie niet.

Financieel wanbeheer

De lont in het kruitvat is een kritisch rapport van de onderwijsinspectie. De Stichting Islamitisch Onderwijs (Sio), waar de Amsterdamse middelbare school met een kleine 180 leerlingen onder valt, wilde de publicatie daarvan met een kort geding proberen te verbieden, maar dat is niet gelukt. Gisteren besliste de rechter dat het rapport openbaar mocht worden gemaakt, waarna de inspectie het direct publiceerde. In het rapport stelt de inspectie ernstige gebreken vast bij het bestuur, waaronder financieel wanbeheer, zelfverrijking en het schaden van relaties met externe partijen.

De inspectie verwijt het bestuur ook dat het geen afstand neemt van personen met een omstreden reputatie. Bestuurder Söner Atasoy geeft bovendien een slecht voorbeeld aan zijn leerlingen met zijn soms provocerende optredens , vindt de inspectie, en schaadt daarmee de relatie met de overheid. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het huidige bestuur de tekortkomingen kan wegwerken.

Uitzonderlijke maatregel

Met die optelsom is voor het kabinet de maat vol. Minister Slob wil het bestuur van de islamitische school dwingen af te treden met een zogeheten ‘aanwijzing tegen het bestuur’, een hoogst uitzonderlijke maatregel. In de eerste weken van het nieuwe schooljaar moet het bestuur plaatsmaken voor een interim-bestuurder. De minister moet groen licht geven voor die nieuwe bestuurder, die zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. De nieuwe persoon moet dan in het najaar een geheel nieuw bestuur installeren.

Weigert het bestuur af te treden, dan krijgt de school geen geld meer van Den Haag. De gemeente is dan ook niet langer verplicht de school onderdak te bieden en kan het huidige gebouw terugvorderen. Slob heeft de leerlingen en ouders ingelicht over zijn besluit en voor hen een informatielijn geopend.

Bestuurder Söner Atasoy wil niet reageren op de publicatie van het rapport, dat volgens hem bol staat van onwaarheden. Hij zei al voor publicatie tegen Trouw dat hij zijn vertrouwen in de overheid kwijt is en zich niet zomaar gewonnen geeft.

Geldkraan

Atasoy is niet van plan het veld te ruimen en gaat in hoger beroep, laat zijn advocaat Wouter Pors weten. Volgens hem is de aanwijzing van de minister niet op de juiste gronden gebaseerd.

De toekomst van het Cornelius Haga Lyceum, dat in 2017 zijn deuren opende, staat volgens Atasoy niet op het spel. Mocht het zover komen dat Den Haag de geldkraan dichtdraait, dan wil hij verdergaan met financiering van buitenlandse geldschieters.

Het is echter de vraag hoe ver de school daarmee komt, aangezien buitenlandse financiers niet zomaar geld mogen steken in Nederlands onderwijs. Het ministerie van financiën en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houden toezicht op buitenlandse geldstromen.

Buitenlandse rekeningen

Nederlandse banken kondigden deze week aan dat ze mogelijk bankrekeningen van de school zullen blokkeren, na een onderzoek naar de rekeningen van de school en het bestuur. Als dat inderdaad gebeurt, heeft de school een probleem: het ministerie van onderwijs maakt geen geld over naar buitenlandse rekeningen.

Bovendien is het hoe dan ook zaak dat de kwaliteit van het bestuur en onderwijs verbetert, want een school met private financiering moet evengoed voldoen aan wet- en regelgeving en zich houden aan de eisen van de onderwijsinspectie. Gebeurt dat niet, dan kan Den Haag uiteindelijk beslissen dat er op de school geen onderwijs meer gegeven mag worden, zei Slob gisteren. De boodschap: als Atasoy geen plaats maakt, dan zijn de dagen van de school geteld. Den Haag en Haga strijden door.

Minister Arie Slob (onderwijs) staat de pers te woord over de uitspraak over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Het kabinet wil het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum dwingen om af te treden. Beeld ANP

Gemeente: Wel meer schoollokalen

De gemeente Amsterdam gaat ervan uit dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum ‘binnen afzienbare tijd’ wordt vervangen en belooft daarom deze zomervakantie meer lokalen te plaatsen bij het huidige schoolgebouw. Eerder wilde de gemeente dat niet doen, vanwege de zorgen van de AIVD over de zittende bestuurders.

Met de uitbreiding is er bij de aanvang van het komende schooljaar ruimte voor 340 leerlingen. Nu zijn dat er 180. Het Cornelius Haga Lyceum zit op dit moment op een tijdelijke locatie. De gemeente zegt met een nieuw bestuur in gesprek te willen over een permanent gebouw. 

Lees ook:

Haga-casus laat zien dat stigmatiseren van moslims beleid is

Beleid, bedoeld om radicalisering te voorkomen, leidt ertoe dat moslims verdacht worden, stelt antropoloog Martijn de Koning vast. “Moslims zijn per definitie verdacht en hun religie fungeert als risico-factor en als alarmbel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden