null Beeld Trouw
Beeld Trouw

OpvoedvraagThuisisolatie

Opvoedruzies door corona: Wat als vader zich ineens veel meer met de opvoeding bemoeit?

Nu vader thuiswerkt, bemoeit hij zich tot ergernis van moeder opeens met de opvoeding van de kinderen. Hoe kunnen zij daar het best mee omgaan?

Rick van de Lustgraaf

Normaal is het zo overzichtelijk. Vader werkt fulltime op kantoor, moeder is parttime zzp’er vanuit huis en ‘doet’ de kinderen, een zoon van 12 en een dochter van 9. ’s Ochtends wakker maken, brood ­smeren, bedden opmaken, wassen en strijken, kinderen opvangen uit school: taken die allemaal toebehoren aan het opvoedpakket van moeder.

Vader helpt met het huiswerk, maar neemt vooral het voortouw bij de meer dankbare gezinstaken. Zo gaat hij mee met voetbal- en hockeywedstrijden en is hij echt een speelmaatje voor de ­kinderen. De sfeer thuis is prettig, de rolverdeling is duidelijk. Of beter ­gezegd: was duidelijk.

Kibbelende ouders

Sinds het gezin thuiszit, schudt het huis op zijn grondvesten. Ook vader mengt zich nu actief in de opvoeding. Hij werkt voor het eerst thuis, op zolder, en ziet met lede ogen aan hoe moeder de kinderen in zijn ogen vertroetelt. Het bed opmaken en brood smeren zijn taken die ze prima zelf kunnen, aldus vader. Zijn bemoeienis stuit weer tegen de borst van moeder, terwijl zoon en dochter in deze onzekere periode juist gebaat zijn bij rust en continuïteit – en zeker niet bij kibbelende ouders.

Moet vader zich daarom even gedeisd houden of juist zijn kans grijpen en de opvoeding meer naar zijn hand zetten? “Dat is het mooie van deze fase”, zegt opvoeddeskundige Mariette Dietz. “Het gezin zit op een kluitje en opeens komen de verschillen in opvoeding ­bovendrijven. Dit is juist een mooie kans voor de ouders om te overleggen en elkaar vragen te stellen. Hoe willen we onze kinderen ooit afleveren aan de maatschappij? Hoe willen we dat ze ­terugkijken op deze periode?”

Nieuwe modus

Vader hoeft zijn irritaties in elk geval niet op te kroppen om nog enige stabiliteit te behouden in toch al verwarrende tijden, zegt Dietz. Niet voor hemzelf, maar ook omdat hij als vader een ­wezenlijke opvoedrol heeft. “Hij is even verantwoordelijk voor de kinderen als de moeder”, stelt Dietz. “Er kan nu juist een nieuwe modus ontstaan. Wel is het goed als hij eerst eens vraagt waarom zij het doet zoals ze het doet, overleg met elkaar. Probeer vervolgens zoveel mogelijk gezamenlijke standpunten te creëren.”

Een valkuil in deze periode, stelt Dietz, is dat ouders zich te veel met hun kinderen gaan bemoeien. “Even tijd om de opvoeding en het gezins­leven te evalueren is goed, maar laat ­elkaar soms ook even de ruimte als daar behoefte aan is. Ga niet geforceerd bordspelletjes doen.”

Veroordeel elkaar niet

Verliep de opvoeding tot dusver dan onwenselijk, omdat de ouders forse ­verschillen in ideeën blijken te hebben? Nee, stelt orthopedagoge Anne-Minke Mulder. De status quo binnen het gezin kan voor iedereen goed hebben gewerkt, maar kan ook net zo goed veranderen als de situatie zich aandient, zegt ze. “Kinderen vinden het fijn als dingen hetzelfde blijven, maar kunnen ook heel goed wennen aan een nieuwe structuur.”

En die nieuwe structuur is gezien deze uitzonderlijke periode onvermijdelijk. Een mooie kans voor vader om zich meer in de opvoeding te mengen, zegt Mulder. “Wees als ouders nu niet te streng voor elkaar. Leg de lat niet te hoog, veroordeel elkaar niet en probeer te experimenteren. Het is voor iedereen wennen, bekijk het gewoon van week tot week.”

‘Praten, praten en praten’

Het is niet erg, stelt Mulder, als de ene ouder iets strenger is dan de ander. Het wordt pas een probleem als ouders zich met elkaar gaan bemoeien, zegt ze. “Als het kind van vader bijvoorbeeld geen snoepje mag, maar van moeder wel: dat is zeer onwenselijk. Dan ondermijnt ze zijn gezag. Zo is het met alles. Dan moet je het gewoon even laten lopen en daar later over in gesprek gaan. Praten, praten en praten.”

En als het dagelijks leven straks weer normaal is? “Dan wordt het interessant”, zegt opvoeddeskundige Dietz. “Je weet niet hoe het leven er dan uitziet, of mensen hun baan nog hebben bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat de ouders blijven praten over alle nieuwe situaties die ze binnen de opvoeding aantreffen.”

Lees ook:

Zijn vrouw heeft een vitaal beroep, dus is papa Frank Jansen (38) ineens de hoeder van het huis. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de vitale beroepen, waardoor veel mannen nu thuiswerken en voor de kinderen zorgen. Wat doet dat met de nog altijd traditionele rolverdeling in Nederlandse gezinnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden