Onderwijsinspectie

Onderzoek openbaar: School voor Persoonlijk Onderwijs beticht van belangenverstrengeling

Vestiging van de School voor Persoonlijke Onderwijs in Utrecht. Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Vestiging van de School voor Persoonlijke Onderwijs in Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

De onderwijsinspectie beticht de School voor Persoonlijk Onderwijs van belangenverstrengeling.

Janne Chaudron

Het financieel beheer van de School voor Persoonlijk Onderwijs is onvoldoende op orde. Er is sprake van belangenverstrengeling, één persoon heeft te veel bevoegdheden, en het ontbreekt aan deugdelijk toezicht, aldus het harde oordeel van de onderwijsinspectie. De scholen komen onder verscherpt financieel toezicht te staan, meldde demissionair onderwijsminister Arie Slob maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De Inspectie maakte de in totaal zestien SvPO-rapporten maandag openbaar, na een maandenlange juridische strijd. De voorzieningenrechter zag geen reden om de publicatie tegen te houden, iets waar bestuursvoorzitter Misha van Denderen wel op hoopte.

De Inspectie besloot vorig jaar een groot onderzoek in te stellen naar de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs - een middelbare school met acht vestigingen verspreid over het land. De klassen zijn klein en daardoor hebben leerlingen de mogelijkheid om zich optimaal te ontwikkelen, aldus Van Denderen. Maar de inspectie kreeg steeds vaker verontrustende signalen van ouders en leraren over de kwaliteit van de lessen en de veiligheid op school.

Alle acht de scholen werden inhoudelijk langs de meetlat gelegd. Drie van de scholen krijgen nu het predicaat zeer zwak, het laagste oordeel: de vestigingen in Amsterdam, Hoorn en Utrecht. De overige vijf (Geldermalsen, Hengelo, Hardegarijp, Deventer en Kapelle) scoren een voldoende, maar verbeteringen zijn mogelijk. Belangrijkste bezwaar: het bestuur en de school moeten de kwaliteit van het onderwijs bewaken en verbeteren. Maar, zegt Van Denderen, dat vergt extra investeringen en dan kan hij zijn kleine klassen niet meer bekostigen.

Onafhankelijkheid van de bestuurder in het geding

Daarnaast onderzocht de Inspectie de geldstromen tussen de verschillende stichtingen – acht in totaal. De conclusies van die aparte rapporten zijn niet mals.

In het oog springt de belangenverstrengeling waar de Inspectie op wijst. Een voorbeeld: Misha van van Denderen heeft een privéstichting, Frederikssoon genaamd. Deze is eigenaar en leverancier van het zelf ontwikkelde leerling- en lessysteem Workbook. Iedere scholenstichting betaalt voor dat systeem, terwijl Van Denderen ook aan het hoofd staat van de betreffende SvPO-school. De Inspectie wijst in het rapport op de “onafhankelijkheid van de bestuurder die in het geding kan komen” met deze constructie. Ook vindt de onderwijsinspectie het onwenselijk dat zowel de vrouw van Van Denderen – Suzan Polet – als de twee zonen op de loonlijst staan.

De toezichthouder en de code goed bestuur die de school zelf heeft opgesteld, doen volgens de onderwijsinspectie onvoldoende om belangenverstrengeling tegen te gaan. Bestuurder Misha van Denderen kan zich niet vinden in de aantijgingen, schrijft hij in een mail aan ouders die Trouw heeft gelezen. “Het hele idee van het netwerk van scholen is dat die elkaar steunen. Daardoor zijn we op iedere locatie kleinschalig, maar zijn we bij elkaar groot genoeg om toch schaalvoordelen te hebben. We doen daarom zoveel mogelijk alsof we één schoolstichting zijn. Het bestuur, de statuten, enz. het is allemaal gelijk. Ook het geld wordt dus gezamenlijk beheerd.”

Vastgoed

Ook maakt de Inspectie een punt van de onvolledigheid van de jaarrekeningen. De aankoop van vastgoed is daar een voorbeeld van. Volgens de Inspectie heeft de SvPO 5,6 miljoen euro aan publieke middelen aangewend om vastgoed te kopen. Zo kocht het bestuur onlangs een missiehuis in Hoorn van geld dat ten goede zou moeten komen aan de school in Hardegarijp. Dat werd volgens de Inspectie niet vermeld in de jaarrekening. Terwijl de SvPO zich er juist op laat voorstaan dat door te sparen de scholen nooit extra financiering nodig hebben gehad.

De juridische strijd is overigens nog niet ten einde. Na de inmiddels negentien rechtszaken die Van Denderen aanspande tegen het ministerie van onderwijs, staat de twintigste gepland voor 9 augustus. De zaak gaat over de inhoud van de rapporten waar de schoolbestuurder zich niet in kan vinden.

Lees ook: Hoe een onderwijsideaal verzandt in dubieuze geldtransacties, belangenverstrengeling en gedesillusioneerde docenten

Bestuurder Misha van Denderen heeft een netwerk van schoolstichtingen opgericht dat volgens deskundigen dubieuze transacties mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden