Onderwijsinspectie

Onderwijsinspectie neemt alle vestigingen van de School voor Persoonlijk Onderwijs onder de loep

De vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam. Beeld Fouad Hallak
De vestiging van de School voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam.Beeld Fouad Hallak
Janne Chaudron

De onderwijsinspectie start een breed onderzoek naar alle acht vestigingen van de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in Nederland. “Het imperium wordt groter, we willen de scholen in samenhang bekijken”, zegt woordvoerder Daan Jansen.

De SvPO ligt onder vuur. De Utrechtse vestiging werd door de inspectie twee maanden geleden beoordeeld als zeer zwak. Over de school in Amsterdam kwamen acht klachten binnen bij de inspectie. Een ouder zei deze week in deze krant dat de schoolleider en het bestuur met ijzeren vuist heersen.

De SvPO, een school met kleine klassen en weinig huiswerk, kent een andere juridische structuur dan reguliere middelbare scholen. Iedere vestiging heeft een eigen bestuur waardoor de onderwijsinspectie tot op heden iedere school afzonderlijk beoordeelde. “Formeel vormen ze geen eenheid, maar inhoudelijk wel”, zegt Jansen. Daarom gooit de inspectie nu alle scholen op één hoop en stelt een aantal algemene vragen: wat wil de SvPO en lukt dat?

Of inhoudelijke klachten een rol spelen bij het brede onderzoek, kan de inspectie niet zeggen. Wat wel opvalt na gesprekken met ouders en docenten is dat de aard van sommige klachten overeen komt, in ieder geval in Utrecht en Amsterdam. Zo kennen SvPO-vestigingen enkel een schoolleider en een docententeam. Vertrouwenspersonen of een zorgcoördinator zijn er niet.

Het is een manier om de kosten laag te houden en de kleine klassen te financieren. Maar het zorgt volgens ouders voor een onveilig klimaat omdat er weinig controlemechanismen zijn. De inspectie zal in het onderzoek dat deze maand van start gaat ook naar de financiën kijken. Het Onderwijsblad publiceerde eerder over geld afkomstig van ouders dat belandde in een stichting die op naam staat van de SvPO.

Lees ook:

Ouders klagen nu ook in Amsterdam over School voor Persoonlijk Onderwijs

Na een vernietigend inspectierapport over de School voor Persoonlijk Onderwijs in Utrecht klagen ouders nu ook over de Amsterdamse vestiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden