null Beeld
Beeld

ColumnOnderwijs

Onderwijs via de televisie, dat is eigenlijk zo gek nog niet

Sofie Van De Waart - Govaert

Vanaf volgende week worden de netten één tot en met acht staatstelevisie. Elke ochtend, tussen negen en twaalf, worden daar voor alle groepen van de basisschool lessen aangeboden. Iedere groep heeft dus een eigen kanaal. Alle leraren en leraressen van Nederland mogen auditie komen doen voor deze unieke baan als staatsleerkracht. Naast de beste groepsleerkrachten nodigen we ook de beste vakdocenten drama, sport en muziek nadrukkelijk uit om te komen solliciteren. We gaan een uniek rooster samenstellen waarbij elk vak door een topper in zijn of haar vakgebied gegeven wordt en de leerlingen een heerlijke, afwisselende dag beleven.

Op deze manier denken we de kansenongelijkheid in de maatschappij tegen te gaan. Alle leerlingen krijgen immers op dezelfde manier uitstekend onderwijs. Ook lost het diverse andere problemen op. Denk hierbij aan schoolsluitingen ten tijde van pandemieën, Russische gastekorten omdat er geventileerd moet worden in de winter en niet te vergeten het enorme lerarentekort. Er zal geen enkele groep onverwachts meer naar huis gestuurd worden.

Naast de primaire doelgroep kunnen ook analfabeten en nieuwkomers die de taal nog niet beheersen kosteloos afstemmen op deze kanalen. Voor hoogbegaafde thuiszitters, chronisch zieke leerlingen en leerlingen met kenmerken van autisme is dit vermoedelijk een passende oplossing. Ieder kind heeft immers recht op onderwijs. Het biedt ook voordelen met betrekking tot het aanpassen van de lesstof; is de uitleg voor jou te makkelijk of te moeilijk, stem dan gewoon af op een ander kanaal van een groep hoger of lager.

De leraren die nog over zijn in de ouderwetse schoolgebouwen zullen een uurtje per dag beschikbaar zijn voor het maken van toetsen en het stellen van vragen. Ook kunnen leerlingen dan hun klasgenoten zien om een speelafspraak te maken.

Niet eens zo’n gek idee

Misschien is het niet eens zo’n vreemd idee om dit plan in te voeren, naast het onderwijs dat er gelukkig nog gewoon gegeven wordt op school. Ik las in onze krant dat ze tijdens de pandemie in Mexico via de televisie les gaven, bij gebrek aan laptops, en ik dacht, eigenlijk zo gek nog niet!

Nu corona ‘voorbij’ is, worden lessen niet meer digitaal gedeeld met leerlingen die ziek thuis zitten. Door het almaar oplopende lerarentekort worden er steeds meer klassen naar huis gestuurd. Hoe mooi zou het zijn als alle leerlingen in ieder geval ’s ochtends een prima onderwijsprogramma hebben? Ik vermoed dat ze hier al over nagedacht hebben bij de overheid: waarom zouden ze anders het Nationaal Programma Onderwijs op dezelfde manier afkorten als de Nederlandse Publieke Omroep?

Na de meivakantie ga ik hier eens een balletje over opgooien bij de mensen die hierover gaan. Voor nu eerst wandelen met mijn dochter naar Santiago de Compostella, zoals u vandaag elders in de krant kunt lezen. En mocht u alvast willen solliciteren naar deze unieke baan, stuur mij maar een mailtje!

Onderwijscolumnist Sofie van de Waart- Govaert was acht jaar juf op verschillende basisscholen. Daarna is ze leerlingen individueel gaan begeleiden, onderwijsadviseur geworden en hoogbegaafdenspecialist. Ze woont en werkt inmiddels in Noord-Brabant. Lees al haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden