Onderwijs

Nauwelijks coronagevallen onder werknemers in opvang en onderwijs

Studenten in een collegezaal, voor de coronaregels ingingen. Beeld ANP
Studenten in een collegezaal, voor de coronaregels ingingen.Beeld ANP

Duizenden mensen mensen die werken op kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen en in het hoger onderwijs hebben zich in de afgelopen weken laten testen op het coronavirus, maar dat heeft nauwelijks besmettingen aan het licht gebracht.

ANP

Van de 12.793 tests die sinds 1 juni zijn uitgevoerd, waren tot nu toe 68 positief. Dat komt neer op 0,6 procent, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het percentage positieve tests in opvang en onderwijs is nog lager dan bij andere groepen. Sinds 1 juni kan iedere Nederlander met klachten naar een teststraat van een GGD. In de afgelopen drie weken hebben 179.259 mensen zich laten controleren en tot nu toe bleken 2357 mensen daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat komt neer op 1,4 procent.

Het percentage positieve tests neemt sinds 1 juni af. De regio's Den Haag, Rotterdam en Noord- en Oost-Gelderland hebben naar verhouding de meeste positieve tests.

‘Afstand heeft negatieve invloed op kwaliteit onderwijs’

De docenten in het mbo, hbo en op de universiteit zijn ondertussen niet te spreken over het lesgeven op afstand. Driekwart van de docenten stelt dat het de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt, blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Van de universitaire docenten zegt 69 procent dat de kwaliteit is gedaald.

In totaal vulden 1639 vakbondsleden de vragenlijst in. Een groot deel, 73 procent, ervaart een hogere of zelfs veel hogere werkdruk dan tijdens normale werkweken. Dat komt vooral voort uit de vele onlinevergaderingen, zorgen over het leerproces van de studenten en een gebrek aan scheiding tussen werk en privé.

De AOb heeft ook 30 onderwijsmanagers naar hun mening gevraagd. Zij oordeelden net iets positiever over de onderwijskwaliteit, maar de meesten zijn het met de leraren eens dat het voor de coronamaatregelen beter ging.

In het hoger onderwijs en op het mbo moet iedereen zich houden aan de algemene regel van anderhalve meter afstand houden tot anderen. Daardoor zijn activiteiten op de onderwijsinstellingen maar beperkt mogelijk. Slechts een minderheid van de studenten kan gelijktijdig aanwezig zijn.

Niet goed te combineren met privéleven

Docenten zijn verdeeld over de regel dat het onderwijs ter plaatse zo moet worden ingepland dat studenten buiten de spits kunnen reizen. Van de ondervraagde docenten is 44 procent het daar niet mee eens, 20 procent is neutraal en 37 procent stemt ermee in. Lesgeven in de avonduren en op zaterdag stuit ook op veel weerstand: de meeste leraren zeggen dat niet goed te kunnen combineren met hun privéleven.

Ook CNV Onderwijs waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor negatieve gevolgen als het hoger onderwijs nog lang blijft aangewezen op online lesgeven. “Het persoonlijke, face-to-face contact is wezenlijk voor goed onderwijs. De sociale functie van hoger onderwijs draagt bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten.”

Het kabinet kondigt mogelijk woensdag verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aan, maar in uitgelekte plannen gaat het vooral over het voorgezet onderwijs. Volgens anonieme bronnen heeft het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen positief geadviseerd over het loslaten van de afstandsregel voor middelbare scholieren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden