null Beeld

OpvoedvraagSchermtijd

Moet je de schermtijd van je kind inkorten nu ze weer naar school gaan?

Toen de kinderen niet naar school konden, mochten ze vaker gamen en op social media. Moeten ze die verworven privileges nu weer inleveren?

Eindelijk. Na zes maanden lockdown, een aangepast rooster met amper lesuren en daaropvolgend een zomervakantie, is het schoolgaande leven voor de meeste leerlingen weer ‘gewoon’ begonnen. Veel ouders waren de afgelopen periode wat makkelijker met het gebruik van beeldschermen. “Onze kinderen van 12 en 14 jaar mochten vaker gamen en op social media. Maar nu er weer een redelijk normaal dagritme is, willen we eigenlijk terug naar de oude regels”, vertelt een vader. “In ons gezin betekent dat twee uur per dag online vermaak, meer niet. Het lijkt ons een alleszins redelijk voorstel, want er wordt ook weer gesport en er moet huiswerk gemaakt worden. Maar het blijkt voor onze kinderen lastig om de verworven privileges op te geven. Ze vinden dat ze heus zelf kunnen bepalen hoe lang ze online mogen en volgens hen zijn wij ‘de enige ouders met zulke strenge regels’. Het levert vrijwel dagelijks conflicten op en we vragen ons af hoe we hier uit gaan komen. Wie doet er water bij de wijn?”

“In principe hebben de ouders gelijk”, zegt Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie en auteur van het onlangs verschenen boek ‘Leer je kind kennen. Over ontplooiing, leren, denken en het brein’. “Natuurlijk hebben de tieners aan de vrijheid geroken en willen ze die niet zonder meer opgeven, maar de situatie is nu weer compleet anders dan tijdens de lockdown en dat vraagt om nieuwe afspraken. Het is niet aan te raden dat ouders hun regels autocratisch opleggen. Ik pleit eerder voor een gesprek waarin ouders inzicht geven en uitleggen hoe ze tot hun oordeel komen.”

“De balans terugkrijgen, dat is uiteindelijk waar het om draait”, zegt mediapedagoog Frederique Olland. “Hoe zorgen we ervoor dat we allemaal weer doen wat we moeten doen?” Ouders kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden en waarom ze van mening zijn dat de kinderen minder op een beeldscherm mogen, bijvoorbeeld omdat ze huiswerk moeten maken. Maar geef kinderen de ruimte om te vertellen wat zij vinden, en waarom. Olland: “Geef je tieners enige autonomie.”

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Kinderen begrijpen best dat er andere dingen moeten gebeuren

Jolles: “Tieners zijn over het algemeen redelijk. Dat wil zeggen: als je je rol als ouder aanpast. Naarmate je kinderen ouder worden, verandert je rol van een manager die alles bepaalt in een meer coachende rol. Jongeren kunnen nog niet goed de gevolgen van hun keuzes overzien, maar je kunt het er wel met hen over hebben, hen inspireren en verschillende opties voorleggen. Zo leren ze zelf redeneren en groeit hun zelfinzicht. Jij toont begrip voor je kind en je kind leert begrip te krijgen voor jou en het feit dat je een andere mening hebt. Als ouders zich krampachtig vast blijven houden aan de rol waarin alleen zij bepalen hoe hun kinderen zich moeten gedragen, dan gaat het mis.” Dat komt volgens Jolles door het sociale brein van de tiener. “Dat ontwikkelt een grote voorkeur voor de mening van leeftijdsgenoten die net als zijzelf situaties nog niet goed kunnen inschatten.”

Volgens Olland zullen de kinderen best begrijpen dat er andere dingen moeten gebeuren. “Maar ontspanning hoort er natuurlijk ook bij. En voor veel jongeren zijn gamen en social media pure ontspanning. Ouders hebben vaak bepaalde aannames over gamen en beeldschermgebruik die niet kloppen. Zo leren ze er ook veel van, zoals incasseren, samenwerken en sociale interactie. Heb het daar eens over met je kind, toon betrokkenheid. Als je als ouder vermoedt dat je kind vooral gamet om te vluchten uit de werkelijkheid, dan wordt het wellicht een ander verhaal. Maar als ontspanning twee uur op een beeldscherm, is heel netjes. Het mag zelfs best wat meer zijn. Het zit ’m niet per se in de tijd dat een puber online is, maar in de balans met de rest van de dagelijkse bezigheden. Of er iemand water bij de wijn moet doen, blijkt uit de uitkomst van hun gesprek.”

Lees ook:

De helft van de ouders kijkt online met hun kind mee

Ouders bekijken graag wat hun kinderen op sociale media uitspoken. ‘Het gaat erom dat je afspraken maakt, risico’s bespreekt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden