null Beeld

OpvoedvraagSportvereniging

Moet ik als ouder mee naar elke sporttraining van mijn kind?

Sommige ouders blijven kijken, als kinderen trainen op de sportclub. Dat is niet per se verkeerd. Het kan ouders bij de club betrekken. Maar laat aanwijzingen aan de trainer.

Thomas Jak

Als kinderen naar hun hockey- of voetbaltraining gaan, brengen veel ouders hen even weg en halen ze daarna weer op. Een lezeres ergert zich groen en geel aan ouders die in de tussentijd blijven rondhangen in de sporthal, terwijl hun kinderen trainen met hun sportteam.

Twee tegenstrijdige gedachten zorgen voor ongemak. Enerzijds: ‘Hebben die ouders niets beters te doen, moeten zij niet werken?’ Aan de andere kant geeft de vragensteller toe dat zij haar kinderen van negen en twaalf lang niet altijd wegbrengt naar hun sportvereniging. ‘Toon ik wel genoeg interesse in hen?’, vraagt zij zich nu af.

De vragensteller heeft zelf geen pasklare oplossing. ‘Ik woon in een veilig dorp, dus nu de kinderen wat ouder zijn, fietsen zij soms alleen, of een oppas brengt ze even weg. Zijn dat goede oplossingen? Of moeten we de kinderen dan maar minder activiteiten laten doen?’

Leuk om aangemoedigd te worden

Het antwoord op de vragen is niet eenduidig, denkt Marielle Beckers, orthopedagoog bij Buro Bloei. “Het is prima om je kinderen naar de sportvereniging te brengen en dan te kijken naar een wedstrijd of training”, zegt ze. “Het is toch ook leuk voor een kind om aangemoedigd te worden?”

Je kunt je tegelijkertijd afvragen of het altijd nodig is om mee te gaan. “Als de kinderen klein zijn, is de ouder nu eenmaal een beetje taxichauffeur, maar als ze wat ouder zijn, kunnen ze best zelf, of samen met vrienden of vriendinnen naar een sporthal fietsen. Dan zijn ouders of de oppas niet meer nodig”, zegt Beckers. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. “Wanneer het hard regent, mogen ook zestienjarigen best een keer gebracht worden.”

Nu gaat het de lezer niet zozeer om het halen en brengen. Is het rondhangen in de sporthal zelf echt nodig? “Iedereen mag zelf bepalen of hij daar zin in heeft en tijd voor wil maken”, vindt Beckers. “Het is wel belangrijk dat ouders zich gedragen. Moedig je kind en de rest van het team aan, maar geef geen aanwijzingen. Dat is de taak van de trainer, en ook voor de kinderen is het duidelijker als die rollen gescheiden blijven. Geef de trainer vertrouwen, net als de leerkracht op school.”

Mening van het kind

“De mening van je kind is ook belangrijk”, vervolgt Becker. “Als dat zegt: ‘Ik wil niet meer dat je tijdens een training komt kijken’, luister dan. Misschien is hij of zij klaar voor een beetje meer zelfstandigheid. En het is voor een kind goed af en toe iets zonder de ouders te ondernemen.”

Maar als die ouders toch al in de sporthal zijn, biedt dat ook kansen voor de vereniging en de ouders, vindt Rebecca Beck, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Dat kan op allerlei manieren. “Het is vooral fijn dat er een kans is voor de trainers en ouders om het gesprek aan te gaan. Om ze voor te lichten over het belang van sport voor kinderen en volwassen, en om de verwachtingen af te stemmen.”

Gezellig

De ouders die komen kijken, willen dan misschien ook wel een handje helpen bij de sportvereniging, denkt Beck. Sommige sportclubs organiseren ten tijde van het sporten van de kinderen ook een les voor de ouders. “Daaraan zijn twee dingen interessant: sommige ouders willen best wat meer bewegen, en als zij hun kinderen halen en brengen, zijn ze toch al bij een sportvereniging. En de sociale component speelt mee, het kan gezellig zijn om samen met andere ouders te bewegen.”

Het lijkt zowel Beck van Kenniscentrum Sport & Bewegen als Beckers van Buro Bloei geen goede oplossing om kinderen minder te laten sporten, zodat ouders meer tijd overhouden. De eerste benadrukt dat het heel goed is voor kinderen om regelmatig te sporten. De laatste zegt: “Het is misschien niet nodig voor een kind om zes verschillende sporten en hobby’s te beoefenen. Maar als het dat leuk vindt, en de ouders hebben er tijd voor, waarom niet? We moeten niet te snel over anderen oordelen”.


Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden