Nieuws Onderwijs

Minister zet gemeenteraad Westland buiten spel om islamitische basisschool mogelijk te maken

Minister Arie Slob staat de pers te woord. Beeld ANP

Een zeer ongebruikelijke stap: de minister van onderwijs zet de gemeenteraad van het Westland buiten spel. Die weigert een islamitische basisschool goed te keuren. 

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) dreigt de gemeenteraad van Westland opzij te schuiven als die niet instemt met de komst van een islamitische basisschool in de gemeente. De Raad van State oordeelde in april dat die school er moet komen, maar een meerderheid van de gemeenteraad wil dat niet. Het is zeer ongebruikelijk dat een minister een dergelijk dreigement uit. Maar volgens Slob dreigt de gemeenteraad de grondslagen van de rechtsstaat te ondermijnen. 

De stichting Yunus Emre, die vier goed lopende basisscholen heeft in Den Haag, wil in Naaldwijk in de gemeente Westland een nieuwe basisschool openen. Daar werkt de stichting al jaren aan, want tot twee keer toe oordeelde het ministerie van onderwijs dat er niet genoeg islamitische leerlingen zouden zijn om een gezonde basisschool te beginnen. De minister moest die beslissing in eerste instantie beter onderbouwen, maar uiteindelijk oordeelde De Raad van State dat het wel aannemelijk is dat er genoeg kinderen naar de nieuwe school zullen willen. 

‘Slecht voor integratie’

Dat betekent dat Yunus Emre geld krijgt van het ministerie van onderwijs voor een vijfde school, maar de gemeenteraad moet nog wel instemmen met het zogeheten ‘scholenplan’. Dat deed de gemeenteraad deze week niet. Dat is al een uitzonderlijke stap. Volgens de lokale partijen Westland Verstandig, LPF en GemeenteBelang Westland is een islamitische school slecht voor de integratie van kinderen. 

Burgemeester Bouke Arends (PvdA) zei na de stemming al dat hij geen andere optie zag dan met de minister van onderwijs te spreken over de weigering van de gemeenteraad om in te stemmen met de komst van de school. Volgens de burgemeester verwaarloost de raad met deze beslissing haar wettelijke taak en houdt zij zich niet aan de in de Grondwet vastgelegde vrijheid van onderwijs.  

Slob geeft de raad tot aanstaande dinsdag een laatste kans om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden – “tot zinnen te komen”, zo noemde Slob het donderdag. Grijpt de raad die kans niet, dan neemt de minister een zogeheten besluit tot ‘indeplaatsstelling’. De school krijgt dan alsnog geld en kan in het schooljaar 2020-2021 van start.

Lees ook:

De vrijheid van onderwijs geldt ook voor moslims
Zoals wel vaker geldt bij grondrechten: de vrijheid van onderwijs wordt enkel begrensd door de strafwet, 
schreef Trouw in maart in het commentaar van de krant

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden