Ultimatum

Minister Slob geeft Haga Lyceum geen geld meer als het schoolbestuur er donderdag nog zit

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Beeld ANP
Het Cornelius Haga Lyceum in AmsterdamBeeld ANP

Nog één dag heeft het bestuur van het Haga Lyceum om op te stappen. Als het donderdagmiddag nog in functie is, wordt de geldkraan voor de islamitische school dichtgedraaid.

Amber Dujardin en Robin Goudsmit

Het is een ‘heel vergaand besluit’, erkent minister Slob (onderwijs), maar hij ziet geen andere opties. Als het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet uiterlijk morgen om twaalf uur heeft plaatsgemaakt voor een interim-­bestuurder, draait hij de geldkraan per 1 december dicht. Nooit eerder werd een school zo zwaar bestraft.

“Wij hebben grote zorgen over ­deze school”, zegt Slob. “Er ligt een stevig rapport van de onderwijs­inspectie, waarin op diverse punten staat dat er zaken absoluut niet in ­orde zijn. Denk aan het financiële wanbeheer en dat er zich personen in en rond de school bevinden die antidemocratisch en anti-integratief gedachtengoed aanhangen.”

De school ligt al jaren overhoop met de overheid en Slob heeft geen vertrouwen meer in het huidige ­bestuur. Met een zogeheten aanwijzing sommeerde hij het bestuur vorige maand om plaats te maken voor een interim-bestuurder.

Dat had afgelopen maandag al gebeurd moeten zijn, maar het bestuur zegt meer tijd nodig te hebben om de voorgedragen bestuurder Marcel Heuver aan te stellen. Hij is commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro, een bedrijf dat organisaties helpt bij het ‘verbeteren van verkoopprocessen’. Heuver is sinds het begin als ­adviseur bij de school betrokken en werd voorgedragen door de ouderraad. Omdat hij geen moslim is, moeten volgens het schoolbestuur eerst de statuten worden gewijzigd en gaat het dus niet lukken om alle taken en ­bevoegdheden morgen al aan Heuver over te dragen.

De school stapt voor de zoveelste keer naar de rechter

Dat is onzin, stelt Slob. Volgens hem beroepen de bestuurders zich ‘onterecht op administratieve belemmeringen’ die ze ‘op zeer korte termijn kunnen opheffen’. “Het is een gang naar de notaris. Dat had maandag allang kunnen gebeuren.”

De school laat het er niet bij zitten en stapt voor de zoveelste keer naar de rechter. Volgens advocaat Wouter Pors wil het bestuur dat het besluit van Slob wordt geschorst, totdat de procedure over de ‘aanwijzing’ achter de rug is. De school heeft daar eerder bezwaar tegen gemaakt en verwacht binnenkort een uitspraak.

Er loopt nog een tweede rechtszaak tegen het kritische inspectie­rapport, waarin de rechter 11 november uitspraak doet. Het is niet ondenkbaar dat het schoolbestuur de aanstelling van Heuver in afwachting van deze uitspraken probeert te rekken in de hoop alsnog gelijk te krijgen. “Die uitspraken heeft de minister niet willen afwachten”, zegt Haga-bestuurder Söner Atasoy. “Dat is heel jammer. Ik heb niet de indruk dat hij hier nuchter mee omgaat.”

Lees ook:
Den Haag versus het Haga: een reconstructie in vijf bedrijven

Als het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum niet snel opstapt, trekt minister Slob (onderwijs) de financiering in. Het is de uitzonderlijke escalatie van een juridisch gevecht dat al sinds 2011 voortduurt. Nadert dat nu zijn ontknoping?

Analyse: het Cornelius Haga Lyceum en de overheid schuwen de confrontatie niet

Het Cornelius Haga Lyceum en de overheid staan lijnrecht tegenover elkaar. Minister Slob (Onderwijs) wil het bestuur dwingen om op te stappen, maar de school geeft zich niet zomaar gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden