Sluiting basisschool

Minister Slob: Deze school had sowieso dicht gemoeten

Minister Arie Slob van basis- en voortgezet onderwijs en media: ‘Als je dit al drie jaar ziet aankomen, moet je tijdig handelen om te voorkomen dat dit in het schooljaar gebeurt’. Beeld ANP

De 16e Montessorischool Gaasperdam in Amsterdam had de deuren na dit jaar sowieso moeten sluiten. De school had voor het derde jaar op rij te weinig leerlingen. 

De school had dit jaar 111 leerlingen, te weinig voor een basisschool in Amsterdam. Ook vorig jaar en het jaar daarvoor zat de school onder de norm. Toen had de school respectievelijk 126 en 116 leerlingen. Volgens stichting Sirius, waar de 16e Montessorischool Gaasperdam onder valt, is het lerarentekort daar debet aan. 

Scholen in Nederland moeten, afhankelijk van de gemeente, een minimumaantal leerlingen hebben om in aanmerking te komen voor geld van het ministerie. In Amsterdam zijn dat er 195. 

Geen bestaansrecht meer

nderwijsminister Slob laat weten dat de school geen bestaansrecht meer had. Slob: “Als je dit al drie jaar ziet aankomen, moet je tijdig handelen om te voorkomen dat dit in het schooljaar gebeurt”. Een woordvoerder van het ministerie noemt het heel vervelend voor de leerlingen en hun ouders dat de school moet sluiten. De school heeft zich volgens een woordvoerder niet eerder bij het departement gemeld, daarom weet het ministerie niet precies wat hieraan ten grondslag ligt.

De school kampt al een aantal jaren met slechte rapporten van de onderwijsinspectie. De school kreeg vlak voor de zomer een onvoldoende van de inspectie. Die vond het zicht op de ontwikkeling van de leerlingen niet goed genoeg, net als het didactisch handelen van leraren. Aan het einde van groep 8 is het eindniveau van leerlingen minder goed dan op scholen met een vergelijkbare leerlingengroep.

Ook in 2007 en 2012 beoordeelde de inspectie het onderwijs op de school als ‘zwak’. Ook toen had dat te maken met gebrek aan goed onderwijs voor leerlingen met leerachterstanden en had de inspectie zorgen over de achterblijvende resultaten van achtstegroepers. De inspectie noemde het onderwijs in 2012 ‘versnipperd’. Sinds 2016 zijn de leerlingenaantallen van de school snel gedaald.

Veel startende leraren voor de klas

Volgens het inspectierapport verlieten de directeur en een groot deel van de leraren de school anderhalf jaar geleden vlak voor de zomervakantie. Omdat het moeilijk is om leraren te vinden, zeker in Amsterdam en zeker in een wijk waar leerlingen extra aandacht nodig hebben, zijn er op de school veel startende leraren ingezet. Juist doordat de school veel leerlingen heeft die volgens de inspectie ‘juist zeer bekwame’ leraren nodig hebben, kon de school de gewenste onderwijskwaliteit niet meer leveren.

De 16e Montessorischool Gaasperdam is een school met veel leerlingen die kampen met een taalachterstand en moeite hebben met leren. Ze komen vaak uit armere gezinnen waar, in de woorden van de onderwijsinspectie, ‘zij weinig kennis van de wereld meekrijgen.’

Uit het inspectierapport blijkt overigens ook dat de school en het bestuur hard hebben gewerkt om de kwaliteit op orde te krijgen. De inspectie schrijft dat er met de komst van de nieuwe directeur veel is verbeterd en dat leerachterstanden van leerlingen worden ingelopen.

De Tweede Kamer is geschokt

De Tweede Kamer reageert geschokt. D66 wil dat onderwijsminister Arie Slob ‘nu naar voren stapt’ om te zeggen wat hij nodig heeft om het lerarentekort op te lossen. De partij wil dat er volgende maand een plan ligt.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, die vorige week bij de Algemene Politieke Beschouwingen nog tevergeefs meer geld voor de lerarensalarissen eiste, noemt de sluiting ‘een dramatisch bericht’ en PVV-Kamerlid Harm Beertema spreekt van een systeemcrisis in het onderwijs.

Ook SP-Kamerlid Peter Kwint hoopt dat het ‘zoveelste nieuws’ over het lerarentekort eindelijk een gevoel van urgentie oproept bij de coalitiepartijen. Lisa Westerveld van GroenLinks noemt het allereerst naar voor leraren, directeur, ouders en leerlingen.

Oppositiepartijen PvdA en PVV willen volgende week in debat met minister Slob.

Lees ook:
Er waren al eerder zorgen om de basisschool die nu dicht gaat bij gebrek aan leraren

De 16e Montessorischool Gaasperdam in Amsterdam gaat sluiten. Volgens het bestuur omdat er te weinig leraren zijn.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden