Lesuitval

Meldpunt voor schoolsluitingen moet leerachterstanden voorkomen

Een leeg schoolplein op een basisschool in Den Haag. Beeld ANP
Een leeg schoolplein op een basisschool in Den Haag.Beeld ANP

Een nieuw meldpunt moet helpen om kwaliteit van thuisonderwijs op peil te houden en onderwijsachterstanden op te sporen.

Laura van Baars

Er is nu een officieel meldpunt voor scholen die dicht moeten vanwege een uitbraak van het coronavirus. Op het Internet Schooldossier van de Onderwijsinspectie kunnen scholen, ook als ze de afgelopen weken al tijdelijk moesten sluiten, dit registreren. Zodra de school weer open gaat, wil de Inspectie dat eveneens weten. Ook moet opgegeven worden welke maatregelen de school treft om het thuisonderwijs vorm te geven.

“De registratie is belangrijk om samen zicht te houden op de continuïteit van het onderwijs”, laat de inspectie weten. Na een melding neemt de inspectie contact op met het bestuur of de school om de tijdelijke oplossingen voor de continuïteit van het onderwijs en vooruitzichten te bespreken. Op basis van de meldingen kan de inspectie ook zien op welke scholen leerachterstanden dreigen te worden opgelopen en hoeveel lesuren gemist worden. Aangezien de inspectie de urennorm in het voortgezet onderwijs niet meer handhaaft, houdt zij zo toch nog wat zicht op de lesuren. Ook wil de inspectie controle houden op de kwaliteit van het thuisonderwijs. Maandelijks zal de inspectie rapporteren over de schoolsluiting.

In het onderwijsveld wordt al heel lang aangedrongen op een meldpunt voor lesuitval vanwege het lerarentekort en de leerachterstanden die daaruit voortvloeien. Daar lijkt nu enigszins aan tegemoetgekomen, al worden scholen die niet sluiten, maar op alternatieve manieren roosters toch rondbreien ondanks afwezige leraren, niet geregistreerd. Informatie over corona-uitbraken is nu wel te vinden op de website scholenmeldpunt.nl, die op basis van krantenberichten inzicht probeert te geven in de scholen waar leerlingen en docenten besmet zijn en of een school (gedeeltelijk) moet sluiten. Sinds 1 oktober stuurden volgens deze site, die zelf benadrukt niet volledig te zijn, naar schatting zeven middelbare en negen basisscholen alle leerlingen naar huis.

Lees ook:

Urennorm middelbare school onder druk door lesuitval

Lesuitval zal de komende maanden door corona alleen maar toenemen. De Onderwijsinspectie toont begrip als scholen hierdoor hun urennorm niet halen.

Het snotterseizoen moet nog beginnen maar de ‘Nassau’ mist nu al 17 leraren. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’

Ook middelbare scholen die de digitalisering goed op orde hebben, zoals ‘de Nassau’ in Breda, kunnen hun leraren niet te lang missen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden