Fraude

Medewerkers Rijksuniversiteit Groningen verduisteren 1,2 miljoen euro

Exterieur van de Rijksuniversiteit Groningen.Beeld anp

Aan de Rijksuniversiteit zijn jarenlang subsidies weggesluisd. De hoofdverdachte is ontslagen.

De Rijksuniversiteit Groningen (Rug) heeft één medewerker ontslagen en twee anderen een gele kaart gegeven. De drie hebben de afgelopen jaren zo’n 1,2 miljoen euro aan subsidies en collegegelden weggesluisd naar een eigen stichting.

Dit deden zij onder de paraplu van Noha (Network on Humanitarian Action), een Europees netwerk van universiteiten om internationale hulpverlening in crisisgebieden te professionaliseren. Het hoofdbureau in Brussel toont zich ‘not amused’ over de fraude. Maandag is de letterenfaculteit ingelicht waar de drie medewerkers werk(t)en. Dinsdag worden de ruim vijftig studenten bijgepraat die deelnemen aan het internationale masterprogramma Noha. 

Tegen de ontslagen hoofdverantwoordelijke is door de universiteit aangifte gedaan van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Er is beslag gelegd op het banktegoed van de stichting en er is een civiele procedure gestart tegen de stichting en hoofdverantwoordelijke. De twee andere medewerkers hebben een ‘ernstige waarschuwing’ gekregen, laat de universiteit weten. 

Uit taken ontheven

In maart rook de Rijksuniversiteit Groningen onraad, toen een Europese samenwerkingspartner van Noha aan de bel trok vanwege financiële onduidelijkheden. Er bleek een stichting Network on Humanitarian Action te bestaan die geen banden heeft met de universiteit. Daarop huurde het college van bestuur een bureau in om de zaak te onderzoeken: EY Forensic & Integrity Services. Tijdens het onderzoek werden de drie medewerkers van (een deel van) hun taken ontheven. Het bleek dat 1,2 miljoen euro in de stichting is verdwenen.

De stichting was in 2014 opgericht, buiten medeweten van de universiteit en had een website op een eigen domein. De hoofdverdachte kon zo forse bedragen aan onkosten declareren en extra betalingen doen aan zichzelf, andere medewerkers en externen, zonder enig toezicht. Op briefpapier en met stempels van de universiteit werden contracten aangegaan met externe partners waarop het bankrekeningnummer van de stichting werd vermeld.

Vertrouwen ernstig geschaad

Collegevoorzitter professor dr. Jouke de Vries is geschrokken van ‘de ernst van de geconstateerde feiten’. Het vertrouwen van de studenten, de partneruniversiteiten en de Europese Commissie die subsidie geeft) is door het handelen van de betrokkenen ernstig geschaad, aldus De Vries in een persbericht. 

Het college van bestuur van de universiteit en de letterenfaculteit willen alles in het werk stellen om het vertrouwen terug te winnen, voegt Rug-woordvoerder Jorien Bakker daaraan toe. “We gaan kijken of de integriteitsregels helder zijn, hoe nieuwe medewerkers hierover worden ingelicht en hoe we bij de staf de kennis hieromtrent vers kunnen houden.”

Lees ook:

Toch geen Groninger campus in Chinese stad Yantai

De Rijksuniversiteit Groningen opent toch geen campus in de Chinese stad Yantai. Er is onvoldoende draagvlak bij de universiteitsraad. 

.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden