null

Onderwijs

Mbo-studenten tevreden over opleiding ondanks corona

Beeld

Mbo-studenten zijn iets positiever over hun opleiding dan twee jaar geleden, ondanks de vele hindernissen door corona in het onderwijs.

Joost van Egmond

Dat blijkt uit de JOB-monitor, een groot tweejaarlijks onderzoek onder mbo-studenten, dat vrijdag aan minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf werd aangeboden.

Studenten gaven hun opleiding gemiddeld een rapportcijfer 6,8, tegen een 6,6 in 2020. Ook over stages, die in het mbo een groot deel van de opleiding uitmaken en die juist door de coronarestricties stevig werden bemoeilijkt, oordelen de studenten over het algemeen positief.

Bijna de helft van het half miljoen mbo-studenten in Nederland vulde de monitor in. Achter de cijfers gaan wel flinke verschillen en pijnpunten schuil. Studenten zijn niet te spreken over onlinelessen, 43 procent ervaarde deze negatief.

De belangenorganisatie voor studenten JOBmbo is dan ook scherp op initiatieven om ook na corona hybride lessen te blijven geven. En al werd de stage dus vaak als prettig en leerzaam ervaren, er een vinden was voor heel wat studenten behoorlijk lastig.

Nog veel inclusiviteit te winnen

Een fors aantal studenten, zo’n 80.000 respondenten, gaf aan een ondersteuningsbehoefte te hebben. Dat loopt van blindheid tot concentratieproblemen. En van hen vond 30 procent de ondersteuning van school onvoldoende. “Er is nog veel terrein te winnen als het gaat om de inclusiviteit van bepaalde scholen”, zegt Samia Boukhizzou, bestuurslid van JOBmbo.

Een aanhoudende ergernis is ook de nauwelijks gebruikte boeken die studenten moeten aanschaffen. Liefst 41 procent geeft aan dat ze kosten hebben gemaakt voor nauwelijks gebruikt lesmateriaal. Een terugkoopregeling dit dit jaar inging moet daar verandering in brengen. Instellingen zijn nu verplicht de boeken van studenten te kopen als die kunnen aantonen dat er niet of nauwelijks gebruik van is gemaakt.

Opmerkelijk is voorts dat een flink aantal studenten aangaf geen les in Nederlands, rekenen of Engels te krijgen, terwijl ze daar wel examen in moeten doen. Zo krijgt 13 procent geen Nederlands, zeggen ze.

Lees ook:

De lockdown laat bij mbo’ers de meeste littekens achter

Leerachterstanden, stagetekorten en gebrek aan sociale interactie: voor het mbo was coronajaar 2020 een ramp, met name voor de kwetsbare studenten.

Waar kunnen mbo’ers straks nog stage lopen?

Tienduizenden mbo-studenten konden tijdens de coronacrisis geen stage vinden. De concurrentie is moordend, en de plekken schaars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden