ReportageMbo-festival Skills

Mbo-festival viert de talenten van de doeners

Het jaarlijkse mbofestival 'skills the final' staat in het teken van liefde voor het mbo.  Beeld Worldskills
Het jaarlijkse mbofestival 'skills the final' staat in het teken van liefde voor het mbo.Beeld Worldskills

Vakmensen, daar was zelden zo’n grote behoefte aan als nu. Hun vaardigheden worden gevierd op het jaarlijkse Skills-festival, waar mbo’ers strijden om de trofee van beste in hun vakgebied.

Joost van Egmond

Annabel Oosting staart ontspannen naar het scherm waarop ze een dossier leest. De student verpleegkunde zit in een soort arena in de Utrechtse Jaarbeurs. ‘Niet spreken met de deelnemers’ staat overal aangeplakt. Ze is een van de acht finalisten in het mbo-festival Skills the finals.

Achter het tussenschot maken twee acteurs die zojuist voor patiënt hebben gespeeld een gebbetje, maar verder is dit een bloedserieuze aangelegenheid. In tientallen disciplines zijn de beste mbo-studenten van Nederland hier bij elkaar. Even verderop sleutelen jonge mannen aan enorme tractoren, of staan koks in een keuken te zwoegen.

Het is zoals gezegd serieus, maar deze studenten zitten hier niet alleen voor de overwinning. “Het is vooral een goede manier om aandacht te geven aan de toppers die we hier opleiden”, zegt Oostings docent Walter van Eck, van mbo-instelling ROC A12. “Dit gaat over persoonlijke groei: de afvallers staan net zo trots op het podium als de winnaars.”

Hoger onderwijs altijd beter? ‘Dat is een misvatting’

Die aandacht is wat meer mensen hard nodig vinden. “Er gebeurt helemaal niets in Nederland zonder mbo’ers”, zegt Klaas Verschuure, wethouder mbo in gaststad Utrecht. “Dat wordt zo onderschat.” Hij stoort zich mateloos aan de achterstelling van het mbo bij het hbo en wo en heeft daar de afgelopen vier jaar wat aan proberen te doen. Mbo’ers kunnen sinds kort terecht op het sportcomplex voor studenten, ze komen in aanmerking voor studentenhuisvesting en hebben – net als hbo en wo – kennismakingsdagen met de stad als ze aan hun studie beginnen. “Wij willen het mbo een boost geven en de gelijkwaardigheid met hbo en wo benadrukken.”

Dat is waar Johan Spronk enthousiast van wordt. Hij is bestuurder van ROC Midden-Nederland, een grote mbo-instelling, en ziet het als zijn taak het mbo positiever op de kaart te zetten. “Nederland heeft dat nodig, en de studenten hebben er recht op. Dit zijn volwaardige studies waar je hartstikke gave dingen mee kunt. Nog steeds denken veel mensen, ook ouders, dat hoger altijd beter is. Dat is een misvatting.”

Laten zien en doen

Skills the finals laat zich het best omschrijven als een enorme markt vol beroepen. Ruim tienduizend jongeren trekken in twee dagen langs een keur van kraampjes waar opleidingen vooral visueel worden gemaakt. Er worden weinig folders uitgedeeld, het draait om laten zien en doen.

Docent verpleegkunde Erik van Beelen doet met een pop voor hoe een reanimatie werkt en nodigt belangstellenden uit een poging te wagen. Een meisje wil het wel proberen. Voorlopig denkt ze dat ze dierenarts wil worden, maar het kan nooit kwaad ook wat breder te kijken, vindt ze.

Van Beelen is niet concreet aan het werven voor zijn opleiding, zegt hij. “Daar zijn de meeste leerlingen nog niet aan toe. Maar ik geef ze graag een reëel beeld van dit werk. Het is ook wat je uitstraalt. Vaak zeggen leerlingen: ‘Ik ben maar vmbo-kader’. Ik ben blij dat we ze hier kunnen laten zien wat je daar allemaal mee kunt.”

Niet alles draait om doelmatigheid

Dat ontdekken, dat wordt te midden van de discussie rond het mbo nog weleens vergeten. Nu het bedrijfsleven zit te springen om vakmensen is er volop aandacht. Maar dan is het vraagstuk vaak hoe mbo’ers een duwtje in ‘de goede richting’ kunnen krijgen, naar de vakken waar de meeste tekorten zijn. Het gaat in de discussie over het mbo zo vaak over doelmatigheid, zegt docent Van Eck. “Terwijl dit jongeren zijn die vaak nog moeten ontdekken wat ze willen. Daar moeten we ze ruimte voor geven.”

Hij werpt nog een blik op Oosting, die onverstoorbaar doorwerkt. “Superleuk”, zegt ze na afloop. “Het is heel intensief, maar je leert er enorm veel van.” Of ze de finale ook wint, moet nog blijken, maar het maakt haar echt niet uit. “Het is zo goed voor mijn zelfvertrouwen om hier te staan. Dat is voor mij de overwinning.”

Lees ook:

De overheid moet vakmensen op waarde leren schatten

De vraag naar vakmensen is jarenlang kunstmatig onderdrukt als gevolg van onder meer al te forse bezuinigingen in de publieke sector, betoogt Tom Wilthagen.

De lockdown laat bij mbo’ers de meeste littekens achter

Leerachterstanden, stagetekorten en gebrek aan sociale interactie: voor het mbo was corona een ramp, met name voor de kwetsbare studenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden