Onderwijs

Matching van mbo’ers moet stagediscriminatie tegengaan

In een werkplaats in Groningen bouwen mbo-studenten een sloep. Beeld Kees van de Veen
In een werkplaats in Groningen bouwen mbo-studenten een sloep.Beeld Kees van de Veen

Mbo-instellingen gaan hun studenten vaker zelf aan een leerbedrijf koppelen, om zo stagediscriminatie te voorkomen. Dat is afgesproken in een overeenkomst tussen het ministerie, mbo’s en werkgevers.

Merijn van Nuland

Eerstejaars mbo’ers die komend studiejaar stage gaan lopen, hoeven niet altijd meer zelf op zoek te gaan naar een plek. Dat hebben het ministerie, de mbo-instellingen en werkgevers afgesproken in een zogeheten ‘stagepact’ voor het middelbaar beroepsonderwijs. In ieder geval een deel van de mbo’ers wordt voortaan door de eigen onderwijsinstelling rechtstreeks aan een stagebedrijf gekoppeld.

Met deze ‘matching’ willen de partijen stagediscriminatie terugdringen, valt in het document te lezen. Uit onderzoek blijkt dat mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond moeilijker aan een stageplaats komen dan mbo’ers van Nederlandse afkomst. Van de eerste categorie moest bijna een kwart van de studenten meer dan vier keer solliciteren voor een stageplaats, terwijl dat onder studenten van Nederlandse komaf slechts 11 procent was.

Het voordeel van matchen is dat het gebeurt op basis van vrij objectieve criteria. De mbo-instelling brengt in kaart wat de leerwensen en de competenties van de student zijn, en koppelt diegene vervolgens aan een bedrijf waar die wensen en vaardigheden het best tot hun recht komen. Dat gebeurt zonder dat bedrijven een ‘klikgesprek’ voeren om te zien of een student binnen het team past. Dat moet voorkomen dat een bedrijf selecteert op achternaam, kledingstijl of persoonlijkheid, zaken die vaak weinig zeggen over iemands kwaliteiten.

Werkgevers vrezen inperking keuzevrijheid

De maatregel gaat gelden voor eerstejaarsstudenten die de beroepsopleidende leerweg (bol) volgen en naast hun studie verplicht stage lopen. In de overeenkomst is afgesproken dat alle mbo-instellingen ervaring gaan opdoen met stagematching, maar ook dat een kleine kopgroep van stagebedrijven en onderwijsteams het voortouw zal nemen. Of matching op den duur het klassieke sollicitatieproces volledig gaat vervangen, kan het ministerie nog niet zeggen.

Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) zei eerder dat matching de stagediscriminatie drastisch zou kunnen verminderen. Toch kwam er ook kritiek. Het toewijzen van stagiairs beperkt bijvoorbeeld de keuzevrijheid van de werkgever, die niet langer zelf kan inschatten welke stagiair het best binnen het bedrijf past. Bovendien biedt het geen oplossing voor het onderliggende probleem, namelijk de discriminatie zelf, zei studentenvertegenwoordiger Job Mbo in een eerder stadium.

In het stagepact wordt verder afgesproken dat mbo-studenten geen financieel verlies meer mogen leiden op het volgen van een stage. Maken stagiairs kosten voor het openbaar vervoer of het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag, dan worden die voortaan vergoed door het leerbedrijf. De partijen roepen werkgevers ook op om stagevergoedingen vast te leggen in de cao’s.

Lees ook:

Coördinator racismebestrijding wil dat opleidingen de stageplekken gaan regelen

Solliciteren voor een stageplek werkt discriminatie in de hand. Daarom moeten de onderwijsinstellingen de stageplaats voor hun studenten gaan regelen, vindt de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden