Onderwijs

‘Lesmethoden gekuist onder invloed van reformatorische lobby’

Leerlingen komen aan op school.  Beeld ANP
Leerlingen komen aan op school.Beeld ANP

De vier grootste educatieve uitgeverijen van Nederland - Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff - censureren hun lesmethodes voor het basisonderwijs om streng christelijke scholen niet te verliezen als klant.

Redactie Trouw

Auteurs en illustratoren krijgen de opdracht om evolutieleer en gezinnen met lhbti-ouders te vermijden. Ook worden ze ontmoedigd om over andere zaken te schrijven die als ‘werelds’ gezien worden, zoals make-up, bikini's, carnaval, kermis en tatoeages, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De censuur zou niet beperkt zijn tot christelijke scholen, maar komt voor in boeken en digitale leermiddelen die door honderdduizenden kinderen op allerlei onderwijsinstellingen worden gebruikt.

Uitgeverijen zouden deze richtlijnen aanhouden omdat ze bang zijn klandizie te verliezen bij streng christelijke scholen. Ook worden ze door het reformatorisch onderwijs belobbyd om leermiddelen te maken die aansluiten op de eigen levensvisie. Dit gebeurt via de zogeheten Leermiddelenontwikkeling Reformatorisch Onderwijs.

Door de ingrepen schetsen de leermiddelen een vertekend en verarmd beeld van de realiteit, zeggen acht zelfstandig methodemakers. Zeven andere makers bevestigen de censuur in een online enquête die NRC afnam. De krant is in bezit van documenten die de censuur bevestigen.

Lees verder:

Edith Hooge van de Onderwijsraad over artikel 23: Treed vaker juridisch op tegen scholen

Er is niets mis met het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs, vindt de Onderwijsraad. Wel moet duidelijker worden welke burgerschapsvaardigheden scholen leerlingen moeten aanleren en voorleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden