Onderzoek

Lerarentekort neemt opnieuw toe, vooral in grote steden

Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 stellen vragen aan kabinetsleden tijdens het kindervragenuur met kinderen van de basisschoolgroepen 7 en 8 in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 stellen vragen aan kabinetsleden tijdens het kindervragenuur met kinderen van de basisschoolgroepen 7 en 8 in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De jaarlijkse meting van het lerarentekort in Nederland stemt niet positief: dat is weer toegenomen. Een paar feiten en cijfers op een rij.

Hannah van der Wurff en Tim van der Pal

Het lerarentekort op basisscholen is opnieuw toegenomen. Landelijk ging dat in een jaar tijd van 9,1 naar 9,5 procent. Ook nam het tekort aan schooldirecteuren toe (van 12,9 naar 13,6 procent). In dat tekort worden niet alleen openstaande vacatures meegenomen, maar ook bijvoorbeeld het aantal onbevoegde leraren in dienst en samengevoegde groepen wegens het lerarentekort. Dat blijkt uit onderzoek dat de onderwijsministers Wiersma en Dijkgraaf dinsdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Dat tekort is bijna twee keer zo hoog in de vijf grootste gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. In oostelijk Nederland zijn de tekorten beperkt, vooral in vergelijking met het westen van Nederland. Daarbij komt een groot verschil in tekorten in bepaalde typen primair onderwijs: de tekorten in het reguliere basisonderwijs en het speciale onderwijs liggen gemiddeld ook twee keer zo hoog.

Complexe basisscholen

Uit het nieuwe onderzoek blijkt nogmaals dat een school met een complexe leerlingenpopulatie een grotere kans heeft op een tekort aan leraren. De kans op een lerarentekort op complexe scholen kan wel 2.5 keer zo groot zijn als op minder complexe basisscholen. Hoe complex een school is, berekent de overheid op basis van de herkomst, opleidingsniveau, financiële positie en verblijfsduur van ouders. Het lerarentekort op deze complexe basisscholen is hoger dan in het speciaal onderwijs.

Zo’n 13 procent van de basisscholen meldt een tekort groter dan 30 procent te hebben. Vorig jaar deed 10 procent dat. Net zoals vorig jaar meldt 11 procent van de Nederlandse basisscholen geen last van een tekort te hebben.

De tekorten op middelbare scholen lopen eveneens op. In een brief aan de Tweede Kamer melden de onderwijsministers niet hoe groot die tekorten precies zijn, maar constateren zij wel dat het aantal vacatures toeneemt. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat bijna 12 procent van de lessen op middelbare scholen vervalt door ziekte, studiedagen of het lerarentekort.

Studievoorlichting verbeteren

Door de afgelopen jaren salarissen voor basisschoolleraren te verhogen heeft het kabinet geprobeerd het lerarentekort terug te dringen. In de zomer besloten de onderwijsministers meer geld uit te trekken om zij-instromers op te leiden en om de studievoorlichting te verbeteren. Daarmee wil het kabinet garanderen dat voldoende studenten beginnen aan een lerarenopleiding.

Lees ook:

Lesuitval kan ongelijkheid tussen scholieren verder vergroten

De hoge lesuitval op middelbare scholen is een nieuwe indicatie dat het Nederlandse onderwijssysteem in zijn voegen kraakt, zeggen onderwijssociologen. Het kan de ongelijkheid tussen jongeren verder vergroten.

Middelbare scholieren hebben wekelijks zo’n twee tot vier uur lesuitval

Middelbare scholieren kampen met zo’n twee tot vier uur lesuitval per week en hun ouders maken zich daarover grote zorgen. Dat blijkt uit een enquête door Trouw, Investico en Ouders & Onderwijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden