Staking

Lerarenstaking op 6 november gaat door

null Beeld

De staking van leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs gaat door op 6 november. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bonden hadden het kabinet een ultimatum gesteld voor meer geld in het onderwijs. Dat is maandagochtend verlopen.

Iffet Subaşı

In plaats van zich te verzamelen op het Malieveld kunnen leraren op de dag van de staking hun stem laten horen via sociale media, melden de vakbonden. De staking vindt plaats op het moment dat de onderwijsbegroting wordt behandeld in de Tweede Kamer. De bonden zien dit als een laatste kans om extra geld voor het onderwijs los te krijgen.

De vakbonden willen ‘een fatsoenlijk salaris, minder werkdruk en genoeg collega’s’ op basisscholen en middelbare scholen. Vorige maand riepen de onderwijsbonden daarom leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners in het primair en voortgezet onderwijs op om op 6 november het werk neer te leggen.

Geen concrete toezeggingen

Vorige week vond er een overleg plaats met het kabinet. Hoewel de ontmoeting met premier Rutte en onderwijsminister Arie Slob goed verliep, leidde dit niet tot concrete toezeggingen. Er komt een tweede gesprek, maar nog onduidelijk is wanneer. “Mocht dat voor 6 november zijn en genoeg zekerheid geven, dan kan de staking alsnog worden afgeblazen”, meldt de AOb.

Bonden en werkgevers vroegen het kabinet eerder dit jaar om 423,5 miljoen euro voor een ‘noodpakket’ voor het primair en voortgezet onderwijs. Dat geld is volgens hen nodig om het lerarentekort aan te pakken, leraren van hogere salarissen te voorzien en de werkdruk te verlagen.

Volgens de bonden is het tekort aan leraren en schoolleiders zo groot dat dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Basisschool de 16e Montessori in Amsterdam-Zuidoost maakte vorige maand bekend te moeten sluiten wegens een tekort aan leraren.

Lees ook:

Het lerarentekort was niet het enige probleem van de 16e Montessorischool

De 16e Montessorischool Gaasperdam in Amsterdam sluit de deuren. Vanwege het tekort aan leraren, zegt het bestuur. Maar is het echt zo simpel?

Onderwijsstaking: is vier miljard euro erbij een reële eis, of is het onderwijs een rupsje-nooit-genoeg?

Van basisschool tot universiteit, alle lagen van het onderwijs deden in maart mee aan een landelijke staking. Het personeel wil vier miljard extra voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Hoe reëel is die eis?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden