Onderwijs

Leraren dreigen met nieuwe landelijke onderwijsstaking

Leraren gaan mogelijk landelijk weer staken, op 6 november. De onderwijsbonden hebben leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners in het primair en voortgezet onderwijs opgeroepen te gaan staken die dag. Met de staking willen ze "een fatsoenlijk salaris, minder werkdruk en genoeg collega's" afdwingen, aldus de vakbonden.

AOb, CNV, AVS, FvOv en FNV geven onderwijsminister Arie Slob een ultimatum, tot 21 oktober. Volgens de bonden is het tekort aan leraren en schoolleiders zo groot dat dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Basisschool de 16e Montessori in Amsterdam-Zuidoost maakte donderdag bekend te moeten sluiten wegens een tekort aan leraren.

Bonden en werkgevers PO-Raad en VO-raad vroegen voor de zomer het kabinet om 423,5 miljoen euro voor 2020 voor een noodpakket voor het primair en voortgezet onderwijs. Tijdens de algemene politieke beschouwingen werd volgens de bonden echter duidelijk dat het kabinet niet wil investeren in onderwijs. Premier Mark Rutte en Slob gaan overigens 16 oktober praten met de onderwijssector over de gevraagde 423,5 miljoen euro.

Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen komen kinderen te kort "als ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarvoor hebben we echt veel meer collega's nodig. Iedereen weet dat er echt meer leraren moeten komen. Daarvoor moet het werk weer aantrekkelijk worden."

In maart stonden nog meer dan 40.000 leraren en ander onderwijzend personeel uit heel Nederland op het Haagse Malieveld te demonstreren tegen lage salarissen en hoge werkdruk.

Lees ook:

Onderwijsstaking: is vier miljard euro erbij een reële eis, of is het onderwijs een rupsje-nooit-genoeg?

Van basisschool tot universiteit, alle lagen van het onderwijs deden in maart mee aan een landelijke staking. Het personeel wil vier miljard extra voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Hoe reëel is die eis?

Nee, het onderwijs is niet dat rupsje-nooit-genoeg

Docenten hebben bijzonder veel ingeleverd sinds 1985. Hero Boonstra, zelf leraar, somt het op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden