null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De OpvoedvraagBedtijd

Laten we onze zoon (te) late EK-wedstrijden kijken, of niet?

Het hele gezin kijkt uit naar het EK. Maar laat je je kind ook de wedstrijden kijken die om 21 uur beginnen, terwijl het gewoon school is?

Mocht u het gemist hebben, komend weekend begint het Europees Kampioenschap voetbal. Het is al ruime tijd geleden dat Nederland mee mocht doen aan een groot toernooi en we kunnen wel een vrolijk verzetje gebruiken. “We kijken enorm uit naar de gezelligheid rondom het EK”, vertelt een moeder van twee kinderen van 9 en 12 jaar. “Onze jongste is een groot voetbalfanaat. We hebben het speelschema bekeken en twee van de drie poulewedstrijden van het Nederlands elftal zijn om negen uur ’s avonds. Nogal laat voor een kind van zijn leeftijd, want dan wordt het al gauw elf uur voordat hij in bed ligt. Mijn man vindt dat hij de wedstrijden mag kijken, het schooljaar loopt op zijn einde en wie weet hoelang het weer duurt voordat Nederland op dit niveau voetbalt. Onze zoon kan redelijk goed tegen korte nachten. Ik vind dat hij pas op mag blijven als Nederland de kwartfinale of halve finale haalt, al weten we natuurlijk niet of ze dat halen. Hoe lossen we dit op?”

“We hebben natuurlijk een saai jaar achter de rug waarin weinig mogelijk was en dit is een uitgelezen kans om iets gezelligs samen te doen. Ik snap dat ouders hun kind dit niet willen ontzeggen, zeker niet als hij een groot voetbalfan is. Tegelijkertijd is het wel erg laat voor een kind van 9 jaar”, constateert kinderslaapcoach Susanne Willekes. “Een kind van deze leeftijd heeft gemiddeld zo’n tien uur slaap per nacht nodig. Als hij om elf uur naar bed gaat en om zeven uur weer op moet staan om naar school te gaan, komt hij dus uren tekort.”

Hun ritme is verstoord

Denk daar als ouder niet te licht over, waarschuwt Joyce Akse, psycholoog en opvoedcoach. Natuurlijk zijn alle kinderen anders, maar over het algemeen zijn zij gebaat bij regelmaat. Eén avond (heel) laat bed, betekent voor sommige kinderen dat hun ritme direct ontregeld is. “Het voelt een beetje als een jetlag”, legt Akse uit. “Ze voelen zich de dag erna minder fit, kunnen zich moeilijker concentreren en slapen mogelijk de volgende avond ook niet goed in, omdat hun ritme is verstoord.”

Er zijn wel tips om dat ritme weer in het gareel te krijgen. “De dag nadat je kind lang is opgebleven flink veel buiten spelen en actief zijn, geen schermen en wat eerder naar boven een lekkere douche en bedritueel”, zegt Willekes.

Het is beter voor je kind om een vaste bedtijd te hanteren, maar de keuze blijft natuurlijk aan ouders. “Je kunt ook samen met je kind een compromis sluiten, zodat hij merkt dat dit echt een uitzondering is”, zegt Willekes. “De eerste wedstrijd is op zondag en je kunt bijvoorbeeld afspreken dat hij op vrijdag en zaterdag de normale tijd, zoals doordeweeks, naar bed gaat. Dan mag hij zondag deze keer later naar bed. Kijken tot aan de rust is trouwens ook een optie. De volgende ochtend kan hij dan bij het journaal nog even de samenvatting kijken en hij kan op school ook meepraten over de wedstrijd.”

Dat gezellige moment toch samen

Een andere suggestie die Akse geeft, is om de volgende dag na school de wedstrijd terug te kijken. “Laat hem wat vriendjes uitnodigen, kijk zelf ook mee als dat lukt. Dan heb je dat gezellige moment toch samen, zonder dat je kind zo laat naar bed gaat.”

Akse vindt het geen goed signaal als ouders zeggen dat het schooljaar toch bijna voorbij is en dat hij daarom op mag blijven. “Er gebeurt nog veel op school deze weken, zeker in dit coronajaar.”

Bezwijken voor de groepsdruk (‘Maar de hele klas mag opblijven en de wedstrijd kijken!’) is niet verstandig. Akse: “Als ouders vinden dat hun kind nog te jong is om zo laat op te blijven, moeten ze zich daaraan houden. In elk gezin gelden andere regels en die verschillen mogen er zijn. Daar leert je kind ook van.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers.
Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden