Onderwijs

Kwart van de eerstejaars mbo-studenten bang voor studievertraging

Leerlingen van het ROC van Twente in een les. Beeld ANP
Leerlingen van het ROC van Twente in een les.Beeld ANP

Een enquête onder 2500 mbo’ers toont de zorgen die studenten hebben over of ze kunnen afstuderen.

Irene Schoenmacker

20 procent van de mbo-studenten vreest door de coronacrisis een achterstand op school te hebben opgelopen. Van de studenten in het eerste leerjaar is dat zelfs een kwart. Dat blijkt uit een enquête van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) aan een panel van bijna 2500 mbo-studenten. Bijna 70 procent van de ondervraagden vindt dat de lessen er niet op vooruit zijn gegaan.

Dat is waar de MBO Raad eerder deze week ook al voor waarschuwde: de kwaliteit staat door de coronacrisis te zwaar onder druk. Online-onderwijs is in het mbo, waar de praktijk zo’n belangrijke rol speelt, nu eenmaal heel lastig uitvoerbaar. Dat blijkt ook uit de enquête: “Het uitleggen via de computer is niet handig, het is minder duidelijk dan als je op school zit”, schrijft een student. Of: “Bepaalde lessen zijn niet te volgen vanuit huis, zoals het oefenen van verpleegtechnische handelingen”.

Meer dan de helft van de ondervraagde studenten zegt door de coronacrisis meer tijd kwijt te zijn aan school en stage. Áls ze al een stage hebben, want die is niet iedereen gegeven. Vorige week bleek het stagetekort te zijn opgelopen naar 20.500 plekken en dat beeld komt ook in de enquête terug. Bijna 20 procent van de ondervraagde studenten lukt het niet een stageplek te vinden. “De meeste stagebedrijven zijn dicht of hebben te weinig klussen”, schrijft een student. Een andere student kan alleen op vrijdag stagelopen: “Ga zo nooit komen aan mijn 567 uur”. Vaak is het nog de vraag of de stageplekken daadwerkelijk doorgaan, zeggen de studenten, aangezien er zo weer iets kan veranderen qua maatregelen.

Ontbreken van perspectief

En het zijn niet alleen de onlinelessen of het gebrek aan stageplaatsen waar studenten last van hebben. Ook het sociale aspect van het studeren wordt gemist. Ruim driekwart van de ondervraagden mist het contact met vrienden en klasgenoten.

Daarnaast blijkt het lastig om thuis te kunnen concentreren. Voor een kwart is dat om het thuis te druk is. Zo’n 10 procent heeft geen eigen ruimte om zich terug te trekken. En de altijd aanwezige afleiding vormt eveneens een probleem, blijkt uit de antwoorden. “Het is moeilijk mij te concentreren als ik van alles naast school kan doen zonder dat docenten het zien”, schrijft een student. Of, een ander veelgegeven antwoord: “Mis de structuur van de school”.

Het ontbreekt de studenten aan perspectief, zegt JOB-voorzitter Noah Hajji. “Het is heel lastig om nog gemotiveerd te blijven. Als gevolg daarvan ontstaan nog meer achterstanden. Studenten zouden zich niet zoveel zorgen hoeven te maken of ze hun opleiding wel of niet kunnen afronden.”

Is er dan niks positiefs te noemen? Gelukkig wel. Er zijn ook studenten die vinden dat thuis studeren meer rust oplevert. En ze zijn volgens 40 procent van de ondervraagden beter geworden in zelfstandig werken. Tot slot zegt bijna de helft van de ondervraagden door de coronacrisis meer tijd te hebben voor dingen die ze leuk vinden.

Lees ook:

Het mbo-onderwijs zakt door het ijs, waarschuwt de MBO Raad

De MBO Raad slaakt een noodkreet: de onderwijskwaliteit staat te zwaar onder druk door de coronacrisis. “We zakken door het ijs.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden