Beeld trouw

OpvoedvraagCoronapup

Kunnen mijn kinderen nog te jong zijn voor een coronapup?

Met de komst van een pup is er minder tijd voor de drie kinderen. Hun moeder vraagt zich af of zij nog te jong zijn voor de hond.

Om de intelligente lockdown van enig elan te voorzien, zag een meisje van vier wel heil in een nieuw konijn. Helaas voor haar kozen haar ouders zo’n twee maanden terug, zoals veel huishoudens afgelopen tijd, voor een ander huisdier, een hond. Een echte coronapup, zegt moeder. Dat stemt de twee oudste dochters (9 en 6) dan weer wel tot ­tevredenheid.

Sinds Stanley in huis is, gaat niet ­alles goed. Hij eist alle aandacht op, springt tegen de kleine meid op en ook de oudsten hebben niet altijd zin in zijn drukte. Bovendien is Stanley niet zo knuffelbaar als gedacht. De drie meiden vinden het dan wel stoer om de hond aan hun vrienden te showen en ze zoeken hem op als ze boos of verdrietig zijn, maar ze lijken te moeten accep­teren dat de hond even voorrang krijgt. Het is Stanley voor en Stanley na, binnen het gezin.

Moeder vraagt zich nu af: hadden we moeten wachten met een pup? Heeft ze de impact van een hond op een jong gezin onderschat? Zijn de kinderen nog te jong voor een hond in huis?

Leg de kinderen uit dat er ook nadelen zijn

“Een goede vraag”, begint kinderpsycholoog Roxanne Hosemans van Psychowijs. “Maar ik zou de vraag anders formuleren. Wat is voor jouw gezin de juiste timing voor de aanschaf van een hond? Wanneer heb je tijd en ruimte?”

De hond is niet het probleem, zegt Hosemans, maar misschien hebben de ouders onderschat hoeveel werk een hond is en heeft dat effect op de kinderen. “Voor je een hond in huis neemt, is het goed om de kinderen goed voor te bereiden. Leg ook uit dat er nadelen zijn. Ik weet niet of de ouders dat voldoende hebben gedaan.”

Nu moeten de kinderen accepteren dat het om Stanley draait, je kan immers niet zomaar terug. Er zijn ook ­positieve factoren, ziet Hosemans. ­“Zeker als ze zo jong zijn, kun je geen enkele verantwoordelijkheid op de ­kinderen afschuiven, maar je kunt ze wel kleine taakjes geven, die passen bij hun leeftijd. Misschien dat de oudste soms kan helpen met uitlaten, en de jongste bijvoorbeeld met het geven van water. Zo betrek je ze in het proces.”

Honden kunnen uitgroeien tot echte maatjes

De trouwe viervoeters werken bovendien therapeutisch en kunnen uitgroeien tot echte maatjes van kinderen. “Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat honden stress verlichten en zelfs kinderen weerbaar maken voor angststoornissen. Een hond geeft toch het gevoel van veiligheid. Maar ja, eerst de lasten en dan pas de lusten.”

Een tip is, zegt Hosemans, om de tijd efficiënt in te delen. Spreek bijvoorbeeld af om tussen zeven en acht uur ’s avonds iets leuks te doen met de kinderen, zoals lezen. En dat een van de ouders er dan op uit gaat met de hond. “Zo kunnen de kinderen zich ergens op verheugen als ze het moeilijk hebben en geen aandacht krijgen.”

Hosemans vraagt zich af of het relevant is welk ras je aanschaft als er jonge kinderen in huis zijn. Bestaat de kindervriendelijke pup, zoals een kleine of misschien wel zachtaardige hond? Niet echt, antwoordt kynologisch gedragstherapeut (een kenner van honden­gedrag) Mary Bronkhorst. Iedere pup, van welk ras dan ook, schreeuwt om aandacht. En anders mankeert er iets.

Een hond in huis nemen is populairder dan ooit

Alles valt of staat met de vraag of je de hond koopt bij een geschikte fokker, zegt Bronkhorst. En met de opvoeding van zowel hond als kinderen. “Kinderen moeten leren hoe ze een hond ­respecteren. Je moet hem niet constant opzoeken en aaien. En als hij slaapt, ­afblijven! Ik kan me voorstellen dat dat voor een meisje van vier soms lastig is om te begrijpen.”

Bronkhorst kijkt met enige verbazing naar de grote populariteit van de coronapup. Een hond in huis nemen, is nu populairder dan ooit. “Maar er komt zo veel bij kijken. Het eerste jaar werk je je kapot. De pup rent, vliegt, poept en piest overal en jij mag erachteraan. Ik ben benieuwd hoeveel mensen straks met hangende pootjes teruggaan naar het asiel.”

Lastige pubers, dreinende tieners of ­krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden