null Beeld

ColumnSofie Van de Waart - Govaert

Kritisch zijn over zzp’ers in het onderwijs is niet meer van deze tijd

Ik ben ziek. Niet heel erg dramatisch ziek, maar een verkoudheid werd een voorhoofdsholteontsteking (nee, geen corona) en ondanks de antibiotica, speciale neusspray en homeopathische druppeltjes voel ik me, inmiddels twee weken verder, nog steeds belabberd. Mijn goede vriend, kno-arts, raadde me aan om in plaats van de homeopathische druppeltjes koolbladeren in mijn sokken te stoppen. Volgens hem is dat even functioneel maar ach, baat het niet, dan schaadt het niet. 

Ziek zijn komt natuurlijk nooit uit, maar nu zeker niet. Al mijn werk voor de nieuw op te zetten school ligt stil, en ik schrijf met frisse tegenzin en een bonzend hoofd alleen nog deze column, want die moet af. En ik word natuurlijk meteen geconfronteerd met het grootste nadeel van zelfstandig zijn; bij kortdurende ziekte krijg ik geen geld. In het onderwijs is de rol van zzp’ers enigszins omstreden. Sommige schoolbesturen werken principieel niet met zelfstandigen omdat die de markt zouden vervuilen. Ze doen immers wat ze leuk vinden (lesgeven of, in mijn geval, specialistisch werk) en laten anderen de vervelende taakjes, zoals vergaderen of de administratie, opknappen. Oftewel, wel de lusten, niet de lasten.

 Andere besturen maken juist dankbaar gebruik van zzp’ers en zien hen als een handige flexibele schil rond hun vaste team en supernoodzakelijk in deze barre tijden. Want regelmatig heb ik in de maanden voor de schoolsluiting intern begeleiders of directieleden voor de klas zien staan, bij gebrek aan al dan niet zelfstandige invallers. Een zeer onwenselijke situatie die de onderwijskwaliteit niet ten goede komt. 

Extra zorg

In mijn rol als hoogbegaafdenspecialist ervaar ik het bovendien juist als een pluspunt dat ik níet bij de vaste schoolstructuur hoor. Want wat er ook gebeurt in de school, zoals een plotselinge schoolsluiting, een jubilaris of het Nationaal Schoolontbijt, ik heb daar niets mee te maken en werk gewoon door. En dat is fijn, want extra ondersteuning of een plusklas vervalt vaak als er een groepsleerkracht ziek is. Dan gaat die leerkracht voor de groep en vervalt de extra zorg. 

Ik zie bij zelfstandigen verschillende motieven. Vaak zijn het mensen die lesgeven geweldig vinden, maar moeite hebben met de hoge werkdruk omdat ze iets ouder zijn of net kinderen hebben gekregen. Of ze willen buiten de schoolvakanties kunnen reizen vanwege hun partner, wat niet mogelijk is in loondienst. Een andere categorie is ondernemend en wil meer autonomie in het werkveld. 

Ik denk dat kritisch zijn over zzp’ers niet meer van deze tijd is. Iedereen die we kunnen behouden voor het onderwijs is mooi meegenomen, ook al kiezen ze voor een andersoortig dienstverband. Zo houden we samen, vast en flexibel in goede harmonie, de scholen draaiend. Maar dan moeten ze alleen geen voorhoofdsholteontsteking krijgen natuurlijk.

Onderwijscolumnist Sofie van de Waart- Govaert was acht jaar juf op verschillende basisscholen. Daarna is ze leerlingen individueel gaan begeleiden, onderwijsadviseur geworden en hoogbegaafdenspecialist. Ze woont en werkt inmiddels in Noord-Brabant. Lees haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden