null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De OpvoedvraagAlcohol drinken

Is het onverstandig alcohol te drinken in het bijzijn van je pubers?

Cindy Cloin

Vader en moeder drinken regelmatig een glas wijn of biertje, ook waar hun puberdochters bij zijn. Hoe wijs is dat?

De decembermaand ging gepaard met veel eten en regelmatig een goed glas wijn. “Nu doen mijn man en ik mee met dry january en drinken we dus de hele maand geen alcohol. Het is kost ons niet echt moeite, toch is het (niet) drinken deze maand vaker onderwerp van gesprek”, vertelt een moeder van twee dochters van 13 en 15 jaar.

“We hebben twee leuke, verstandige pubermeiden. Ze begrijpen dat zij niet mogen drinken en zijn er ook nog helemaal niet mee bezig. Maar ze stellen wel vragen als: waarom is alcohol slecht voor je? Jullie drinken normaal toch ook wijn bij het eten of een feestje? Net als opa en oma en andere mensen die op bezoek komen. Waarom doen jullie dat als het ongezond is?”

Helemaal niet meer drinken

Hun moeder vind het lastig om een goed antwoord te geven. “Ik vraag me af of we zelf misschien het goede voorbeeld moeten geven door helemaal geen alcohol meer te drinken als zij erbij zijn. Al vind ik het ook belangrijk dat we laten zien hoe je op een verstandige manier met alcohol om kunt gaan.”

Campagnes als dry january of ‘IkPas’ zijn een goede opening voor een gesprek thuis over alcoholgebruik. Mensen besluiten een maand lang geen alcohol te drinken om te ervaren wat dit met hen doet. “Ik raad ouders sowieso aan om met hun kinderen over alcoholgebruik te praten, vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan”, zegt therapeut en pubercoach Meta Herman de Groot. “Jongeren zien en horen over alcohol, ze komen op feestjes waar misschien al alcohol wordt gedronken. En wellicht worden ze er zelf ook nieuwsgierig naar. Dan is het fijn wanneer ze weten wat alcohol met ze kan doen.”

Je hebt als ouders de verantwoordelijke taak om uit te leggen wat de risico’s zijn. Alcohol is ongezond, en al helemaal als je nog jong bent en je hersenen in ontwikkeling zijn. Meta Herman de Groot: “Het puberbrein is kwetsbaar en kan schadelijke gevolgen ondervinden door alcohol. Zowel geestelijk als lichamelijk en op emotioneel gebied. Als je regelmatig drinkt heb je minder energie en je grenzen vervagen. Soms drinken mensen om niet meer te hoeven voelen. Om je emoties uit te schakelen. Met als gevolg dat sommige mensen niet meer zonder kunnen.”

Na een opsomming van deze negatieve effecten, is het logisch dat kinderen de vraag stellen waarom je als ouder eigenlijk alcohol drinkt. “Ik vind dat je ook moet uitleggen dat je ervan kunt genieten”, zegt Meta Herman de Groot.

Ouders zijn het morele ankerpunt

“Als je het goede voorbeeld wilt geven, drink je geen alcohol waar de kinderen bij zijn”, zegt Martijn Planken, campagneleider van ‘Zien drinken, doet drinken’ en ‘IkPas’. “Alcohol is voor iedereen van alle leeftijden ongezond. Dus als je drinkt in het bijzijn van je kinderen communiceer je onbewust een heleboel. Dat het gezellig is, dat het de feestvreugde vergroot en dat het oké is als je drinkt. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit blijkt dat kinderen met ouders die alcohol drinken zelf makkelijker gaan drinken. Ze vinden het ‘normaler’ dan kinderen waar thuis niet wordt gedronken.”

Pubers doen soms wel alsof ze zich niks van hun ouders aantrekken, maar in werkelijkheid zijn ze een belangrijk voorbeeld, het morele ankerpunt. Planken: “Er zijn veel ouders die zeggen dat ‘af en toe een glaasje’ geen kwaad kan, maar wat is dat dan precies? Het wordt toch al gauw te vaak, te veel en te gewoon. Er zijn 1 miljoen probleemdrinkers in Nederland. Hoe erg is het om helemaal niet te drinken waar kinderen bij zijn?”

En dan stiekem als ze de deur uit zijn wel een glas pakken? “Nee, dat is ook weer niet de bedoeling. Je moet er wel open over zijn”, zegt Planken. Meta Herman de Groot pleit daarom niet voor een totaalverbod op alcohol als er kinderen bij zijn. “Het onderwerp leeft toch wel onder jongeren, het drinken van alcohol zien ze bij anderen. Stel jezelf wel vragen zoals wat alcohol in jouw eigen leven betekent, of je makkelijk zonder kunt en of je gevoelig bent voor de druk in je omgeving. Als je er zelf verstandig mee omgaat, dan kun je dat je kinderen voorleven en meegeven.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden