Scholen weer open

Inspectie: Tientallen meldingen van scholen die volgende week niet open willen

Het Streek Lyceum in Ede ging maandag weer open voor alle leerlingen gezamenlijk. Beeld Koen Verheijden
Het Streek Lyceum in Ede ging maandag weer open voor alle leerlingen gezamenlijk.Beeld Koen Verheijden

Sommige middelbare scholen willen voor de zomervakantie niet meer helemaal open. Maar zo’n besluit is alleen in uitzonderlijke omstandigheden geldig.

De Inspectie van het Onderwijs heeft al tientallen meldingen gekregen over middelbare scholen die niet van plan zijn deze of volgende week hun deuren weer volledig te openen. “Het merendeel komt van ouders omdat de school van hun kind nog niet helemaal open wil”, zegt een woordvoerder van de inspectie.

Hoeveel scholen precies volgende week nog niet tot volledige heropening willen overgaan, is onbekend. Nu de minister besloten heeft dat leerlingen onderling de anderhalve meterregel mogen loslaten, is het weer mogelijk geworden hele klassen toe te laten. Vanaf komende maandag is dit zelfs verplicht. Dat baart sommige scholen zorgen, ondanks dat de zelftesten volgens minister Arie Slob (onderwijs) voldoende veiligheid bieden.

Zodra er aanwijzingen binnenkomen dat een school niet open wil, gaat de inspectie met de school in gesprek. Op de vraag wat de inspectie doet als die gesprekken niet het gewenste resultaat hebben, wil de woordvoerder nog niet ingaan. Een school die gedeeltelijk dicht blijft, moet dit altijd melden aan de inspectie.

Twijfel is geen argument

Eenzelfde situatie speelde in februari, toen de basisscholen kort voor de voorjaarsvakantie weer helemaal open mochten. Er waren toen ook een paar koepels van primair onderwijs die dit uit angst voor onder meer de Britse virusvariant weigerden. Na gesprekken met de inspectie kozen de scholen eieren voor hun geld: het onderwijs sluiten is een ultimum remedium. Alleen twijfelen aan het besluit van de minister dat scholen weer voldoende veilig zijn, is juridisch niet genoeg reden om onderwijsinstellingen dicht te houden.

De inspectie zegt middelbare scholen niet aan het onmogelijke te houden. Bijvoorbeeld als er zo veel leraren ziek zijn dat lesgeven onmogelijk is, dan kan een instelling dispensatie krijgen. Alleen in concrete situaties kan er, in samenspraak met de GGD, een besluit genomen worden om een school geldig dicht te houden.

In het voortgezet onderwijs bestaan er zorgen over oplopende coronabesmettingen en scholen vinden het te onrustig om aan het einde van het schooljaar nog grote veranderingen door te voeren. Lerarenbond Aob denkt dat niet valt te garanderen dat genoeg leraren en scholieren zelftesten zullen doen. Het OMT heeft twee keer per week testen een voorwaarde genoemd voor de heropening. Onderwijsminister Slob vindt de risico’s al acceptabel als de helft van de leerlingen en docenten daar gehoor aan geeft.

Lees ook:

De basisschool dichthouden? Dat mag niet zomaar

Zet een Brabantse scholenkoepel een precedent door de scholen volgende week dicht te houden? Angst voor virusmutanten is daarvoor juridisch geen geldige reden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden