null

Inspectierapport

Inspectie: Scholen voor Persoonlijk Onderwijs in Hoorn, Amsterdam en Utrecht ‘zeer zwak’

De School voor Persoonlijk Onderwijs probeert publicatie van zestien kritische rapporten van de onderwijsinspectie tegen te houden.

De Scholen voor Persoonlijk Onderwijs in Hoorn, Amsterdam en Utrecht krijgen het oordeel ‘zeer zwak’ van de onderwijsinspectie. Voor de vestiging in Utrecht is dat de tweede keer op rij en dat betekent dat de minister een deel van de bekostiging voor de school kan opschorten. Schoolbestuurder Misha van Denderen zegt dat hij al bericht heeft gehad van de minister.

Van Denderen deed zijn uitspraak maandag tijdens een rechtszaak waarin hij probeert te voorkomen dat de deels kritische inspectierapporten openbaar worden. De bestuurder trekt de conclusies in twijfel omdat hij van mening is dat de goede onderwijsresultaten van zijn scholen onvoldoende worden meegewogen in het oordeel van de inspectie. Ook is hij het oneens met de verbetervoorstellen die in de rapporten staan. Te denken valt aan meer ondersteuning van leerlingen. Dat zorgt volgens Van Denderen voor extra bureaucratie en extra kosten waardoor hij de kleine klassen niet meer kan financieren.

Dat laatste is waar de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs zich op laten voorstaan: kleine klassen van zo’n zestien leerlingen, en weinig huiswerk. Van Denderen staat inmiddels samen met zijn vrouw Suzan Polet aan het hoofd van acht van dit soort middelbare scholen verspreid over het land.

Onrust in de klas

De onderwijsinspectie zet al langere tijd vraagtekens bij de kwaliteit van het onderwijs. Na signalen van ouders en docenten besloot ze vorig jaar alle acht de scholen, die allemaal zijn ondergebracht in aparte stichtingen, onder de loep te nemen. Op de drie scholen waar nu hard over geoordeeld wordt, schort het volgens de inspectie aan ‘voldoende begeleiding van de leerlingen’. Ook merkten de inspecteurs tijdens hun bezoek dat het onrustig was in de klas, de kwaliteit van de lessen te wensen overliet en dat “docenten graag tools willen om leerlingen goed te begeleiden, maar daarin niet gehoord worden door het bestuur”.

Van Denderen bestrijdt dat. Hij is van mening dat de rapporten zijn scholen grote schade toebrengen, en dat de structuur en de inhoud van het onderwijs juist voor goede resultaten zorgt. Van Denderen doelt specifiek op de ‘opstroom-kinderen’ die bijvoorbeeld met een vmbo-advies alsnog een havo-diploma halen.

Er is nog iets wat Van Denderen dwarszit. Naast de kwaliteit van het onderwijs, heeft de onderwijsinspectie ook onderzoek gedaan naar de geldstromen tussen het netwerk van verschillende stichtingen. Ook publicatie van die rapporten - acht in totaal - probeert de schoolbestuurder tegen te houden. Zijn belangrijkste bezwaar: de inspectie roept enkel vragen op, maar trekt geen conclusies. Trouw schreef eerder al over de stichtingen. Volgens deskundigen maakt een dergelijke structuur dubieuze transacties mogelijk.

De voorzieningenrechter beslist binnen twee weken of de rapporten openbaar mogen worden.

Nieuw schoolbezoek

De onderwijsinspectie brengt opnieuw een bezoek aan de SvPO-vestiging in Hardegarijp: het Tjalling Koopmanscollege. Daar was het afgelopen week onrustig. Aardrijkskundedocent Bert Mul sprak zich anderhalve week geleden zeer kritisch uit over de schoolleiding tegenover Omrop Fryslân. Hij werd op non-actief gesteld. Vervolgens kreeg Mul steunbetuigingen van tal van leerlingen. Hij vecht zijn schorsing aan, woensdag dient een rechtszaak.

Op het moment van de onrust en het vertrek van docenten op de Friese vestiging, had de onderwijsinspectie het rapport al af. Daarom brengen inspecteurs een nieuw bezoek aan de school en willen in gesprek met het bestuur. Schoolbestuurder Misha van Denderen denkt dat de onrust te wijten is aan een aantal bovenbouwdocenten die havo-4-leerlingen te veel loslieten. In die klassen ontbrak het volgens Van Denderen aan ‘orde en structuur.’ Die groep wordt nu overal aangehaald, aldus Van Denderen. “En dat is schadelijk voor de school.”

Lees ook:

Hoe een onderwijsideaal verzandt in dubieuze geldtransacties, belangenverstrengeling en gedesillusioneerde docenten

Bestuurder Misha van Denderen heeft een netwerk van schoolstichtingen opgericht dat volgens deskundigen dubieuze transacties mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden