Onderzoek

Inspectie: Bij meer dan helft onderzochte scholen zijn examens niet in orde

Schoolexamens van ruim twee derde van de scholen die de onderwijsinspectie heeft onderzocht, vertonen tekortkomingen. De gebreken zijn niet zo groot als bij de Limburgse scholen, waar in de zomer van 2018 de examens van tal van leerlingen ongeldig werden verklaard, maar zijn toch verontrustend, vindt onderwijsminister Arie Slob.

Naar aanleiding van de situatie in Limburg onderzocht de inspectie de schoolexamens van 104 scholen. Daarvan had 70 procent wettelijke tekortkomingen. Die waren minder groot en ernstig dan in Maastricht, maar de onderzoeksresultaten vallen tegen, aldus de inspectie. Van de onderzochte scholen kreeg 60 procent de opdracht om de tekortkomingen te herstellen. Volgens een woordvoerder van de onderwijsinspectie zijn deze herstelopdrachten nu bijna allemaal afgerond.

De inspectie vond tal van kleinere en grotere gebreken. Op sommige scholen ontbraken verplichte onderdelen in de schoolexamens, waaronder tentamens en werkstukken vallen, of werden toetsen niet afgenomen. Op andere scholen rammelde het examenreglement. Het was bijvoorbeeld opgesteld zonder inspraak van leerlingen, ouders en personeel.

Geen verrassing

Voor leerlingen is het cruciaal dat hun school zich houdt aan de wettelijke eisen voor schoolexamens, die zij moeten afronden om aan het landelijke examen te mogen deelnemen. Geen van de onderzochte scholen maakte het zo bont dat leerlingen een uitsluiting van het eindexamen boven het hoofd hing.

De bevindingen van de inspectie baren Slob zorgen, maar een verrassing zijn ze niet. De minister wijst op de maatregelen die hij heeft aangekondigd om de schoolexamens te verbeteren. Scholen moeten nu ‘hun verantwoordelijkheid nemen’ en aan de slag, zegt hij.

De conclusies van de inspectie “onderstrepen hoe urgent het is om verbeteringen door te voeren”, meldt de VO-raad, de koepel van middelbare scholen. Scholierenorganisatie Laks vindt het mooi dat scholen de vrijheid hebben dingen zelf te regelen, maar pleit wel voor een beter toezicht vooraf. 

Lees ook: 

Reconstructie: hoe de examencrisis in Maastricht zich jarenlang opbouwde

De eindexamens van honderden leerlingen van het VMBO Maastricht bleken afgelopen week niet op orde. De chaos op de school is een symptoom van fundamentele problemen met het voortgezet onderwijs in de stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden