Open dag

In Maastricht lopen de aankomende studenten virtueel mee

Student Otte Borghouts tijdens een werkgroep-op-afstand biomedische wetenschappen voor aankomende studenten van de universiteit van Maastricht, vanuit haar huis in Grathem. Beeld Laurens Eggen
Student Otte Borghouts tijdens een werkgroep-op-afstand biomedische wetenschappen voor aankomende studenten van de universiteit van Maastricht, vanuit haar huis in Grathem.Beeld Laurens Eggen

Hoe maak je een weloverwogen studiekeuze terwijl je de collegezalen niet mag betreden? Bij de Universiteit Maastricht kunnen aankomende eerstejaars virtueel meestuderen.

Janne Chaudron

Halverwege zijn antwoord over bankzaken en telefoonproviders onderbreekt de buitenlandse student Elias Albeirakdar zichzelf. “Wacht even, iemand verbrandt zich hier in huis”, zegt hij terwijl hij wegloopt van het beeldscherm. De andere deelnemers aan deze zoom-sessie van de Maastrichtse universiteit beginnen te lachen. “Laat maar: het viel mee. Waar was ik?”

Vragenuur via Instagram

Open- en meeloop-dagen zijn van karakter veranderd sinds de lockdown. De ervaring van de immense collegezalen of het rondsnuffelen in laboratoria moeten aankomend studenten missen. Daarvoor in de plaats organiseren universiteiten en hogescholen online meeloopdagen variërend van vragenuurtjes met studenten via Instagram tot een matching-sessie om te zien of de opleiding waarin je geïnteresseerd bent daadwerkelijk bij je past.

De instellingen halen alles uit de kast om de eerstejaars op hun gemak te stellen. Dat is belangrijk, want universiteiten en hogescholen zijn in hun financiering deels afhankelijk van de aantallen studenten. Hoewel de aanmeldcijfers vanuit Nederland tot op heden nog geen grote daling laten zien, kan dat veranderen als de inschrijvingen definitief worden. Het lijkt vrijwel zeker dat er minder buitenlandse studenten naar Nederland komen vanwege het coronavirus.

Toeloop uit de hele wereld

In Maastricht, de universiteit met de meeste buitenlandse studenten, blijven ze desondanks geïnteresseerd. In ieder geval in de studie biomedical science. Aan de zogenoemde experience day, voertaal Engels, nemen flink wat jongeren uit andere delen van de wereld deel. “Ik ben eigenlijk heel dankbaar dat de universiteit zo’n sessie organiseert”, vertelt Yvette Mariely Serrata Rosario, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, via Zoom. Ze wist altijd zeker dat ze medicijnen wilde studeren, maar twijfelt na de woorden van de gepassioneerde studenten en de speech van hoogleraar Hans Savelberg, die op verzoek uitlegt wat het verschil is tussen een praktische studie als geneeskunde en het meer wetenschappelijk biomedische wetenschappen.

“Als wetenschapper moet je kunnen omgaan met twijfel”, zegt Savelberg, gekleed in een lichtblauw poloshirt, vanuit zijn werkkamer. Hij is onderwijsdirecteur voor biomedical science. “Kijk naar de coronacrisis. We krijgen iedere dag nieuwe inzichten en we leren naarmate de tijd vordert hoe het virus werkt. Als arts werk je met richtlijnen, je wilt mensen beter maken. Bij wetenschappers gaat het om het verzamelen van kennis.”

Het prikkelt de vijftig studenten die deelnemen aan de virtuele bijeenkomst zichtbaar. Aan de rechterkant van het Zoomscherm blijven de vragen via de chat oppoppen.

Rondkijken op de campus

“De experience day is niet nieuw”, vertelt Otte Borghouts (20), die vanuit haar huiskamer in het Limburgse dorpje Grathem de eerste twee uur van de bijeenkomst leidt. “In normale tijden kunnen studenten rondkijken op de campus, ze kunnen een practicum volgen en ervaren hoe ons probleemgestuurde onderwijs werkt.”

Dat is iets waar de Maastrichtse universiteit in gespecialiseerd is. Het betekent concreet dat studenten in kleinere groepen zich verdiepen in een vraagstuk uit de praktijk. In tegenstelling tot sommige andere universiteiten werken ze in Maastricht nauwelijks met grote hoorcolleges. Het idee achter dit onderwijsconcept is dat de stof beter blijft hangen bij de studenten.

Tijdens de Zoomsessie komt het probleemgestuurd onderwijs uitgebreid aan bod. De aankomend studenten werken een uur lang aan een casus over DNA en RNA. Ze brainstormen uitgebreid met elkaar. Alles via Zoom, alsof ze nooit anders gedaan hebben.

Als de enige docent van het gezelschap, Hans Savelberg, de sessie verlaat, komen de andere vragen aan bod. Corona of niet: studeren luidt ook een nieuwe fase in. Ga ik op kamers, bij een sport- of studentenvereniging, heb ik tijd voor een bijbaan naast mijn studie? De aankomende eerstejaars willen het allemaal weten.

Ze kunnen opgelucht adem halen, zeggen de medestudenten. Het aantal contacturen bij biomedical science valt mee. Er zijn genoeg dagen over om te werken. En er is veel aanbod: in Maastricht stikt het van de cafés en restaurants. Het is geen probleem als je enkel Engels spreekt, verzekeren de studenten de nieuwe eerstejaars vanuit hun zonnige huiskamers. Alsof corona allang is verdwenen.

Lees ook:

Studenten zijn eenzamer, gestrester en maken zich grote zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt

Sociale contacten die tot een minimum zijn gereduceerd, afgebroken stages en scripties: studenten hebben het zwaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden