null Beeld
Beeld

ColumnSofie van de Waart - Govaert

In het onderwijs moet altijd alles goedkoop

Kleurenkopieën aanvragen bij de directeur en eind mei het handvaardigheidsbudget inleveren voor het jaar erop. Als de juf dan in januari spontaan wil gaan kleien met de klas, valt dat helaas buiten de begroting.

Zo armoedig heb ik het zelf gelukkig nooit meegemaakt, maar het zijn wel verhalen uit de eerste hand van collega’s die bij verarmde schoolbesturen werken. En herkenbaar voor iedereen die voor de klas staat; in het onderwijs moet altijd alles goedkoop. Een handvaardigheidsopdracht met restmateriaal is hartstikke leuk, maar ik vind het ook belangrijk dat leerlingen met duurdere materialen leren werken. Schilderen op doek met acrylverf is qua mengen en kunstbeleving onvergelijkbaar met schoolverf op te dun papier. Juist in het zorgvuldig omgaan met zulke kostbare materialen zitten ook waardevolle lessen.

Winkelen bij de Action

Ik vermoed daarentegen dat de Action zijn faillissement kan aanvragen als er geen juf meer zou mogen winkelen. Pennenbakjes, wisbordjes, wasknijpers, alles wordt in grote getale bij deze budgetwinkel door de (meestal) juffen van Nederland aangeschaft, vaak ook nog van hun eigen, zeer bescheiden salaris.

Op dat salarisprobleem hebben PO in Actie-voormannen Jan van de Ven en Thijs Roovers zich sinds enkele jaren gestort. Hun boek Leraar, durf te claimen verhaalt over de succesvolle strijd van onder andere deze heren om op te komen voor de arbeidsvoorwaarden van leerkrachten. Ze zijn gestart met een eenvoudige Facebookgroep en in staat gebleken tienduizenden leraren te mobiliseren en zelfs een vakbond op te richten, waarvoor namens alle leerkrachten in Nederland veel dank. De eerste stappen naar het dichten van de loonkloof tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn door hen gezet, laten de juiste partijen de reis afmaken na vandaag. Mijn stem op D66 is in ieder geval uitgebracht.

Pioniersplek

Gezien de bovengenoemde krappe budgetten voelt het onwennig om voor het eerst in mijn carrière een project op te zetten waar een normaal budget voor is. Ons bestuur heeft de afgelopen jaren geld gereserveerd voor onderwijsinnovatie, en dat dusdanig succesvol gedaan dat er een ruime begroting is waar Explora van betaald wordt. Deze parttime hoogbegaafdenschool, die volgende maand haar deuren opent, krijgt een kleine groep leerlingen, meer voorbereidingstijd voor de leerkrachten, flexibel meubilair, een prachtig gevulde bibliotheekkast en voor ieder kind een laptop. Hier te mogen lesgeven is een droom voor iedere leerkracht.

Mijn broertje waarschuwde mij dat ons project niet te veel afgunst moest opwekken in onderwijsland. Maar dat advies sla ik in de wind. Laten we onszelf niet klein maken uit angst voor jaloezie, zoals Mandela ons reeds voorhield, maar juist proberen op kleine schaal goede dingen te starten. Hopelijk wordt onze nieuwe school een inspirerende pioniersplek, zodat dit uiteindelijk voor al mijn collega’s de nieuwe standaard wordt.

Onderwijscolumnist Sofie van de Waart- Govaert was acht jaar juf op verschillende basisscholen. Daarna is ze leerlingen individueel gaan begeleiden, onderwijsadviseur geworden en hoogbegaafdenspecialist. Ze woont en werkt inmiddels in Noord-Brabant. Lees al haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden