HeropeningHeropening onderwijs

In de eerste schoolweek zijn de schoolbanken verrassend goed gevuld

Leerlingen van het Fioretti College in Lisse volgen weer fysiek onderwijs na de langere kerstvakantie. Beeld ANP
Leerlingen van het Fioretti College in Lisse volgen weer fysiek onderwijs na de langere kerstvakantie.Beeld ANP

In de eerste week dat de scholen weer open waren lijkt een leegloop uitgebleven. Volgens een peiling waren negen op de tien leerlingen bij de les.

Joost van Egmond

Schooldirecteuren zijn over het algemeen tevreden over de eerste week sinds het einde van de schoolsluiting. In een peiling van de vakbond Algemene Vereniging van Schoolleiders AVS geeft 71 procent van hen aan dat de heropening goed of heel goed is verlopen. De zorg dat veel leerlingen in quarantaine moeten is voorlopig ook niet bewaarheid: 92 procent van de leerlingen was op school, volgens dezelfde peiling. Dat was half december nog 78 procent. Voor leraren zijn de absentiecijfers vergelijkbaar.

Achter die gemiddelden gaat wel een enorme variatie schuil. Zo werd de Amsterdamse basisschooldirecteur Marijke van Amersfoort deze week geconfronteerd met 12 afwezige personeelsleden. Wonder boven wonder heeft ze nog geen klas naar huis hoeven sturen. “Alles en iedereen staat voor de klas en we redden het net”, zegt ze vrolijk. “Ik ben in ieder geval blij dat we alle kinderen op school kunnen hebben, maar van achterstanden inhalen is in deze situatie geen sprake.”

Vervanging vinden voor afwezige leraren begint een steeds lastigere opdracht te worden. Van Amersfoort steekt er niet eens meer energie in, zegt ze. Volgens de rondvraag van de AVS zegt 49 procent van de directeuren nog vervanging te kunnen regelen. De anderen lossen het intern op of sturen een klas naar huis. Dat laatste gebeurde in deze eerste dagen op 17 procent van de scholen.

Intussen zijn er zorgen over volgende week, als moet blijken hoeveel leerlingen en medewerkers in de eerste schoolweek corona hebben opgelopen, of in quarantaine moeten omdat ze in contact zijn geweest met iemand die besmet bleek. Daarbij is ook weer van belang hoelang die laatste groep in quarantaine moet. Verscheidene landen hebben die periode onlangs bekort. Vandaag zal het kabinet laten weten of dat ook in Nederland gaat gebeuren.

Wat de schooldirecteuren in ieder geval graag van het kabinet willen, is duidelijkheid over de komende periode. 88 procent vraagt om een langetermijnvisie voor corona op scholen. “Veel schoolleiders zijn het kortetermijn- en ad hoc-werken zat. Ze willen weten waar ze aan toe zijn”, zegt AVS-voorzitter Ingrid Doornbos.

Ook bij de VO-Raad, de koepel voor voortgezet onderwijs, leven zorgen. “Het is nog te vroeg voor een onderbouwd beeld”, zegt Stan Termeer van de VO-Raad, “maar als je kijkt naar de besmettingscijfers en de quarantaineregels, dan zullen er ongetwijfeld leerlingen en leraren niet op school zijn. We houden in de gaten wat dat betekent voor de continuïteit van het onderwijs.”

Lees ook:

De scholen zijn weer open dus het geregel begint weer: mondkapjes, samengestelde klassen en veel zelftesten

De schooldeuren zijn weer open, tot vreugde van de een, en ergernis van de ander. Want is het veilig, en zijn er genoeg leerkrachten?

Judith houdt haar dochter (4) voorlopig thuis: ‘Wie moet er voor haar zorgen als ik long covid krijg?’

In veel gezinnen zal de opening van de scholen met blijdschap worden begroet. Maar sommige ouders vinden het, vanwege de oplopende besmettingscijfers en een kwetsbare gezondheid, nog niet veilig genoeg. Judith is een van hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden