Lerarentekort

In Amsterdam zitten 10.000 leerlingen zonder docent

Het lerarentekort in het Amsterdamse basisonderwijs neemt snel toe. Volgens de laatste telling hebben basisscholen 384 fulltime leerkrachten te weinig, ruim honderd meer dan aan het begin van het schooljaar. 

Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman betekent dit dat zo'n 10.000 leerlingen zonder docent zitten.
De tekorten treffen vooral scholen met kinderen met het risico op een onderwijsachterstand, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

"Hoewel de tekorten de gehele stad raken, staat nu onomstotelijk vast dat sommige scholen veel harder worden geraakt dan andere scholen", zegt Moorman. "Het zijn juist die scholen waar de kansen van kinderen toch al kleiner zijn. Het lerarentekort zorgt dus niet alleen voor een afnemende kwaliteit in het onderwijs in de volle breedte, maar zorgt ook nog eens voor een toenemende ongelijkheid in het onderwijs." De wethouder noemt dit "onacceptabel".

Op dit moment werkt de gemeente samen met de onderwijssector aan een actieplan, dat eind februari klaar moet zijn. Moorman zegt dat onder meer wordt gekeken naar hoe subsidies terechtkomen op de plekken waar dit het hardste nodig is. 

Ook zijn een aantal schoolbesturen bezig met een noodplan om de werkdruk voor leraren te beperken door het aantal lesuren te verminderen. De vrijgekomen tijd zou bijvoorbeeld kunnen worden ingevuld met talentontwikkeling op andere gebieden, zoals sport, cultuur en sociale vaardigheden.

De telling is van 1 november en inmiddels is het tekort al groter, zegt het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO), dat het tekort in kaart heeft gebracht. Na de kerstvakantie wordt een nieuwe inventarisatie gedaan, aangezien leerkrachten per schoolvakantie vertrekken.

Deze week hebben zestien basisscholen in Amsterdam Nieuw-West de deuren gesloten omdat ze kampen met een groot lerarentekort. Ze beraden zich deze dagen op de toekomst. Daardoor kunnen zo'n 5400 leerlingen niet naar school.

Lees ook: 

De cao voor het basisonderwijs is eindelijk rond: 4,5 procent loonsverhoging voor leerkrachten 

Na een jaar bakkeleien hebben schoolbesturen en vakbonden hun handtekening gezet onder een nieuwe cao voor het basisonderwijs. De al aangekondigde acties van leraren gaan wel door. 

Worden leerlingen gelukkig van een juf in een knellende jas?

“Ik ga je echt heel erg missen, juf.” Romy vlijt zich verdrietig tegen me aan. Ook Viënne komt me een knuffel geven en belooft dat ze elke dag aan me zal denken.Ik ga de meisjes en de rest van groep 3 ook erg missen. Ik heb een andere baan. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden