Onderwijs

Hogeschool vroeg te veel collegegeld en gaat nu studenten duizenden euro’s terugbetalen

null Beeld

Studenten internationale fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen hebben jaarlijks duizend euro te veel collegegeld betaald.

Joost van Egmond

De onderwijsinstelling erkent dat en gaat alle 587 studenten aanbieden om hen het geld terug te betalen. Daarvoor heeft de Hanzehogeschool twee miljoen gereserveerd.

De studenten die deze Engelstalige opleiding volgden moesten sinds het collegejaar 2005-2006 duizend euro extra betalen voor onder meer begeleiding en administratiekosten. Benadeelde studenten kaartten de kwestie een jaar geleden aan. Afgelopen najaar schakelden ze het Landelijk Studenten Rechtsbureau in, waarop het tot een regeling kwam. “Het was een moeizaam proces, maar ik ben blij met het eindresultaat”, concludeert Jasmijn De Hoog Bouthoorn, een van de studenten.

De Hanzehogeschool concludeerde na gesprekken dat dit inderdaad niet had gemogen en biedt nu aan de geïnde bedragen terug te geven. Voor de vierjarige opleiding kan dat per student dus oplopen tot vierduizend euro. Het kan nog wel een klus worden om alle oud-studenten te vinden. Sommigen hebben de opleiding al vijftien jaar geleden verlaten.

Intern onderzoek

De instelling doet intern onderzoek naar de zaak. Tot nu toe heeft dat nog geen signalen opgeleverd dat dit ook bij andere opleidingen van de Hanzehogeschool speelt.

Volgens het Interstedelijk Studentenoverleg (Iso) is het de afgelopen jaren in Nederland vaker voorgekomen dat instellingen onrechtmatige kosten in rekening brachten aan studenten. Voorzitter Lisanne de Roos hoopt dat studenten die met een soortgelijke situatie te maken hebben gehad, ook aan de bel trekken. “Dit mag niet zomaar, dus bij twijfel zou ik elke student willen aanraden om advies in te winnen.”

Lees ook:

Studenten worden vergeten in de coronacrisis; verlaag op zijn minst het collegegeld

Terwijl de overheid ruimhartig getroffen sectoren helpt in de coronacrisis, worden studenten vergeten. Verlaag hun collegegeld, schrijft lezeres Suzanne Wolters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden