Schadevergoeding

Hogeschool aansprakelijk voor studievertraging studenten medische hulpverlening

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen is verantwoordelijk voor de studievertraging die studenten medische hulpverlening hebben opgelopen. De hogeschool is aansprakelijk voor de extra kosten van een langere studieduur en voor het missen van inkomsten omdat studenten later de arbeidsmarkt op zijn gekomen. Dat heeft de rechtbank Gelderland dinsdag geoordeeld. 

De rechtszaak was aangespannen door het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) namens zestig studenten die tussen 2010 en 2013 aan de opleiding medische hulpverlening begonnen. De rechtbank stelt de studenten die in 2010-2011 begonnen in het gelijk en kent een schadevergoeding toe van twintigduizend euro per persoon per jaar vertraging. Voor de studenten die later begonnen, zegt de rechter dat zij op de hoogte hadden kunnen zijn van de problemen op de opleiding. Voor hen gaat het LSR in hoger beroep. 

De zaak draait om opstartproblemen met de opleiding medische hulpverlening. Die begon in 2010, omdat er enorme behoefte zou zijn aan ambulancemedewerkers en zorgverleners die op de spoedeisende hulp of in operatiekamers medische handelingen mogen uitvoeren.

BIG-register

De opleiding werd razend populair, maar studenten liepen al snel tegen een probleem aan omdat het beroep van medisch hulpverlener tot 2017 niet geregistreerd stond in het BIG-register, waar bijvoorbeeld ook artsen en verpleegkundigen in staan. De ziekenhuizen en ambulancediensten waar studenten stage zouden lopen, wilden de studenten daarom niet hebben. Die problemen had de Hogeschool Arnhem en Nijmegen moeten voorzien, oordeelt de rechter. 

Eerder verloor de Hogeschool Utrecht een soortgelijke zaak van het LSR, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. De Hogeschool Rotterdam, die de opleiding eveneens aanbiedt, kan nog een zaak verwachten. In totaal hebben zich tweehonderd studenten bij het LSR gemeld. 

Lees ook:

Studenten hulpverlening kwamen nergens aan de bak

De onduidelijke status van hun opleiding bracht de studenten medische hulpverlening in een lastig parket. Stageplekken zijn er niet geregeld, en daarom staan twee hogescholen voor de rechter.

Medisch hulpverleners mogen nu een infuus aanleggen

Afgestudeerde medische hulpverleners mogen vanaf volgende maand zelfstandig een infuus aanleggen en sommige medicijnen geven. Minister Schippers (volksgezondheid) heeft bepaald dat de medisch hulpverlener via een zogeheten BIG-registratie deze wettelijke bevoegdheden krijgt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden