null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De opvoedvraagRitme behouden

Hoe houd ik mijn kind thuis bij de les?

Het aantal kinderen dat thuiszit wegens corona is al hoog, en door de aangescherpte maatregelen zal het deze weken fors toenemen. Wat zijn de tips en trucs om thuis een schoolritme te behouden?

Joost van Egmond

De verleiding zal groot zijn om in een onesie op de bank te gaan zitten. Kinderen op de basisschool moeten nu bij elke snottebel voor de zekerheid thuisblijven en er komen meer zelftests; de kans dat uw kind de komende weken een aantal dagen thuis zit is groot. Hoe houd je dan een kind in het schoolritme? En is dat eigenlijk wel nodig?

Het treft dat er enorme expertise bestaat op dat vlak. Uw kind werd voorgegaan door duizenden die ook voor de pandemie niet naar school konden, de zogenoemde thuiszitters.

Structuur boven alles

Om te beginnen maar even de basisvraag: Is dat ritme zo belangrijk? Ja, daar is iedereen het wel over eens. Marieke Boon, die zich voor vereniging Ouders & Onderwijs veel bezighoudt met deze problematiek, noemt structuur zelfs belangrijker dan wát je precies doet. “Als je een weekje thuis zit, is schoolwerk niet het allerbelangrijkste. Je kunt prima gaan knutselen of een spelletje spelen. Maar een planning van hoe de dag eruit gaat zien, die heb je echt nodig.”

Geen onesie, beamen Ilona Oud en Iris Bonhof van Ivio, een school voor afstandsonderwijs. Aankleden en ontbijten, en dan een blik op de dagplanning. “Hang die planning ook op. Maak visueel wat er van ze verwacht wordt. En zorg voor variatie.”

Het whiteboard in huis is ook de beste vriend van Karin van Ooijen, een ervaringsdeskundige ouder. Bied perspectief, zegt zij, zowel binnen de dag als op de langere termijn. Van Ooijen werkt bij Balans, een vereniging voor ouders van kinderen met ondersteuningsbehoeften en heeft zelf lang twee kinderen thuis lesgegeven. “Hoe lang gaat dit duren? Dat spreken ze niet altijd uit, maar ze zitten er wel mee. En vaak weet je het zelf ook niet, maar durf dat uit te spreken. Ook dat is perspectief.”

Het mooiste is om die plannen samen te maken, tipt orthopedagoog Martine de Hoop. “Zo weet je gelijk of het plan duidelijk is. Soms denken ouders ‘dit is toch helder’, maar het kind wordt niet geactiveerd.”

Scheid school en privé

Als je thuis zit is per definitie het verschil tussen school en thuis weggevallen, maar er zijn foefjes om dat te herstellen. Bij Van Ooijen was school altijd op een vaste plek in het huis. “Zodat ze weten: daar gebeurt het. En als ze dan klaar zijn, zijn ze ook klaar. Spullen opruimen en loslaten.”

Hoe je het precies aanpakt hangt van de omstandigheden af, maar een vaste plek, of een ritueel waarmee duidelijk wordt gemaakt wat school is en wat thuis, is heel belangrijk. Een ouder deed soms letterlijk zijn onderwijspet op. Als hij die af deed, was hij weer papa. Oud en Bonhof zagen bij het thuisonderwijs dat zij begeleidden allerlei methodes, een rondje lopen om naar en van ‘school’ te gaan bijvoorbeeld.

Als je klaar bent is het klaar

Een valkuil kan zijn om te veel uren te willen maken. Leren op een eigen tempo, zonder afleiding van andere kinderen, dat gaat nu eenmaal sneller. Het is absoluut niet nodig om 25 schooluren te maken. “Als ze klaar zijn met wat je wilde dat ze deden, laat het dan ook los”, tipt Van Ooijen. “Dan zitten ze misschien iets langer te gamen, maar als je daar tenminste duidelijke grenzen aan stelt is dat prima. Dan kun jij mooi al die klussen doen die hebben moeten wachten terwijl je met school hielp.”

Wat kinderen thuis vooral missen is contact met leeftijdgenoten. Van Ooijen maakte afspraken met andere ouders in dezelfde situatie, zodat de kinderen elkaar buiten lesuren konden opzoeken. Dat is als je in een strikte quarantaine zit niet mogelijk, maar het loont om te zoeken naar mogelijkheden, zegt Boon. “Laat ze elkaar online opzoeken, of misschien kan het buiten, als de coronaregels dat toelaten.”

Een uitsmijter: Vergeet jezelf niet. Dit is zwaar werk, benadrukt Van Ooijen, en dat lukt alleen als je de tijd neemt om op te laden. “Neem in de plannen ook tijd op om te doen wat jij wilt, en stem dat af met je huisgenoten.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers.

Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden