null Beeld
Beeld

ColumnSophie van de Waart

Het schoolboek wordt duur betaald

Sophie van de Waart

Toen ik puber was, kocht je een stapeltje boeken, liefst tweedehands via iemand die een klas hoger zat. Het ging om leerboeken en werkboeken die je los in een rugzakje gooide en eruit haalde als je toevallig thuis huiswerk wilde maken (ik niet, overigens). Dat was zo’n 25 jaar geleden.

Ik weet niet of u weleens middelbare scholieren naar school ziet fietsen, maar hun boeken dragen ze niet meer op hun rug. Dat zou ergonomisch ook niet verantwoord zijn, gezien de richtlijn dat een rugzak gemiddeld 10 procent van het lichaamsgewicht van een kind mag zijn, in het geval van onze dochter dus 3,6 kilo. Een beetje boekentas weegt tegenwoordig makkelijk vijf of zes kilo. Daarom zijn er speciale puberfietsrekjes om de loeizware, extra verstevigde rugzakken op te vervoeren. Daarnaast heeft elke leerling een kluisje op school. Dit ter voorkoming van rugproblemen die zouden ontstaan als de pubers de hele dag alle boeken en werkboeken mee moeten sjouwen. ‘s Ochtends vullen ze het kluisje en tussen de lessen door halen ze de boeken op die ze nodig hebben.

De kosten van een gemiddeld boekenpakket was in 2007 nog 308 euro per jaar. De Wet Gratis Schoolboeken is in 2008 ingevoerd om ouders tegemoet te komen in de hoge schoolkosten én om meer marktwerking te creëren in de schoolboekenmarkt. Goed nieuws voor de ouders dus, gratis boeken.

Is het een idee om boekenmonopolisten winstmaximalisatie op te leggen?

Ze zijn echter niet gratis voor de scholen, die per leerling 316 euro van de overheid ontvangen ter compensatie. Maar rara hoe kan dat, de prijs van de boekenpakketten is juist enorm gestegen. En waar je zou verwachten dat de overheid optreedt en eist dat boeken goedkoper worden, gebeurt het omgekeerde. Er blijkt geen controle meer te bestaan op de prijs van de boekenpakketten, omdat ouders ze niet meer hoeven aan te schaffen. Die hoeven alleen nog op te draaien voor de rekjes, de stevige tassen en de kluisjes.

Ondertussen doet Van Dijk Educatie, uitgegroeid tot boekenmonopolist onder leiding van de grote CDA-donateur Hans van der Wind, uitstekende zaken. Vreemd. Ik zie scholen die ontzettend hun best doen om alle kosten te drukken, maar op boeken wordt dik verdiend door commerciële partijen. Zou het niet verstandig zijn een Balkenendenorm of winstmaximalisatie in te voeren voor bedrijven die rechtstreeks aan de overheid leveren?

Terecht hebben we afspraken gemaakt over salarissen in de publieke sector, maar wat vinden we van multimiljonairs die hun vermogen verdienen aan door de overheid betaalde schoolboeken?

Voor het sjouwen van de boeken is een oplossing gevonden. Je kunt als ouders, uiteraard op eigen kosten, een twééde boekenpakket bestellen. Dat blijft dan in de locker zitten en je kind hoeft niet meer zo te sjouwen. Graag even afrekenen via de betaalknop.

Onderwijscolumnist Sofie van de Waart- Govaert was acht jaar juf op verschillende basisscholen. Daarna is ze leerlingen individueel gaan begeleiden, onderwijsadviseur geworden en hoogbegaafdenspecialist. Ze woont en werkt inmiddels in Noord-Brabant. Lees al haar columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden