Commentaar

Het onderwijs verdient beter

Het kabinet trekt 460 miljoen euro uit voor het onderwijs. Eénmalig. Daarmee kun je de problemen in het onderwijs niet oplossen.

Het is een intrigerende vraag waarom het kabinet in ernst meende met een extra budget voor één jaar problemen aan te kunnen pakken die vooralsnog een structureel karakter te hebben. Nog intrigerender wellicht is de vraag waarom de coalitie dacht hiermee de vrede in het onderwijs te kunnen ‘kopen’.

460 miljoen euro extra voor het onderwijs klinkt indrukwekkend. Het is echter een raadsel waarom het kabinet, als dat extra budget niet structureel – jaar in jaar uit dus – in de begroting wordt opgenomen, denkt dat daarmee problemen in het onderwijs kunnen worden opgelost. Een nog groter raadsel is het dat aanvankelijk koepels van schoolbesturen en de vakbonden in het onderwijs ook dit convenant ondertekenden.

Als slechte beloning in het onderwijs een belangrijke reden is dat het lerarentekort is ontstaan en als dat tekort een van de grotere oorzaken is dat de werkdruk in het onderwijs te groot is, zal er structureel meer geld naar het onderwijs moeten. Om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, meer opleidingsplaatsen voor onderwijsgevend personeel te creëren en bijvoorbeeld meer arbeidsplaatsen voor ondersteunend personeel.

Het grote gevaar van het bod dat het kabinet de sector vorige week deed, is dat belangrijke politieke partijen zouden kunnen gaan denken dat daarmee het probleem in het onderwijs is aangepakt. En wellicht ernstiger: dat aanvullende eisen van personeel in het onderwijs, dat dit akkoord inmiddels krachtig verwerpt, overkomen als de eisen van mensen die nooit tevreden zijn.

Ouderwets, degelijk politiek handwerk is nodig

Er zal structureel meer overheidsbudget naar het onderwijs moeten, ook dit kabinet ontkomt daar niet aan. Dat is inderdaad gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk zijn er genoeg haken en ogen. De onderwijssector is niet de enige sector die lijdt onder jarenlange politieke verwaarlozing en bovendien vragen het klimaatbeleid en de stikstofproblemen om extra overheidsinvesteringen.

Het argument dat de overheid een begrotingsoverschot heeft en dat er dus geld genoeg is, is niet valide. Dat overschot, waarschuwde het Centraal Planbureau op Prinsjesdag al, is een tijdelijke zaak. Over een aantal jaren is het overschot alweer verdwenen.

Extra geld voor het onderwijs wordt met andere woorden een kwestie van ouderwets, maar tegelijk degelijk politiek handwerk. Den Haag zal de prioriteiten bij het toekennen van de budgetten moeten herijken.

Het zou eigenlijk overbodig moeten zijn om te stellen dat het onderwijs bij die herijking een prominente plaats in dient te nemen. Het is immers de beste investering in een welvarende en harmonieuze samenleving in de toekomst.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden