Onderwijsinvesteringen

Het onderwijs is opgelucht, opgetogen en tevreden over het steunpakket

Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob tijdens een persconferentie over het steunpakket Nationaal Programma Onderwijs. Beeld ANP
Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob tijdens een persconferentie over het steunpakket Nationaal Programma Onderwijs.Beeld ANP

Verenigingen, vakbonden, Tweede Kamerleden – allemaal zijn ze te spreken over het coronasteunpakket voor het onderwijs.

Opgelucht, opgetogen en tevreden. Dat is het algehele gevoel in het onderwijsveld na de bekendmaking van het steunpakket Nationaal Programma Onderwijs.

Zo noemt de Algemene Onderwijsbond (AOb) de 8,5 miljard euro die het kabinet uittrekt ‘een serieus bedrag’. De VO-raad ziet het steunpakket als ‘erkenning voor de grote opgaven’ waar scholen voor staan. En de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is vooral blij dat studenten met dit pakket ‘eindelijk weer wat ademruimte hebben’. Blijdschap is er ook bij de Vereniging van Universiteiten, vanwege de ‘financiële hulp die universiteiten wordt geboden’. En een enthousiaste PO-Raad schreef ‘We kunnen aan de slag!’ in een persbericht over het steunpakket.

Meer structureel geld

Maar kritiekpunten zijn er ook. Zo werpt de AOb op dat het goed is dat er jaarlijks 652 miljoen naar het hoger onderwijs en mbo-scholen gaat. Maar, zegt de bond, basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs kunnen ook wel structureel extra geld gebruiken. “Het is aan het kabinet om deze investeringen structureel te maken.” Universiteiten merken op dat het wetenschappelijk onderwijs en wetenschappelijke onderzoek ondanks die extra miljoenen nog altijd te weinig geld krijgen. Die tekorten verhelpen, zegt de Vereniging van Universiteiten, is ‘dé opgave van het nieuwe kabinet’.

De PO-Raad mist vooral een goede uitwerking van de kabinetsplannen, maar zegt daar samen met het kabinet invulling aan te willen geven. Vakbond CNV zit op dezelfde lijn. Fijn dat er perspectief is, zegt de bond, “maar het is tegelijkertijd wel alle hens aan dek om die achterstanden weg te werken”.

Ook de oppositie is tevreden

Ook Tweede Kamerleden slaken een zucht van opluchting. ‘Licht aan het einde van de coronatunnel’, noemde ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins het pakket op Twitter. CDA’er Harry van der Molen vindt het geld ‘erkenning voor de lastige situatie van veel jongeren’ en D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de steun ‘gigantisch’ en nodig.

Oppositiepartijen laten vooral merken dat het steunpakket te laat komt. “Het kan dus wél!”, tweet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Zij zegt dat ze hier samen met GroenLinks en de SP al langer op aandrong. “De aanhouder wint”, schrijft Lisa Westerveld van GroenLinks. SP’er Frank Futselaar zegt dat zijn partij al in april voorstelde het collegegeld te halveren. “Het heeft even geduurd, maar het is mooi als het gebeurt.”

Lees ook:

Willen scholen aanspraak kunnen maken op het steunpakket, dan moeten ze hard aan de slag

Met een enorm financieel noodpakket legt het kabinet de bal terug bij scholen. Ze krijgen ruimte om het onderwijs te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden