Onderwijs

Het mbo en hoger onderwijs komen een miljard tekort, vooral de universiteit komt moeizaam rond

Universitair medewerkers en actiegroep WOinActie voeren in 2018 actie in het centrum van Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen in het universitair onderwijs. Beeld ANP
Universitair medewerkers en actiegroep WOinActie voeren in 2018 actie in het centrum van Den Haag tegen de voorgenomen bezuinigingen in het universitair onderwijs.Beeld ANP

Er zijn miljoenen euro’s extra nodig om de kwaliteit van het mbo, hbo en wo op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs.

De universiteiten zullen opgelucht ademhalen. Al jaren roepen ze dat ze te weinig geld krijgen. De noodkreet wordt nu bevestigd door een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC), dat onderzoek deed in opdracht van het ministerie van onderwijs. Om de huidige kwaliteit op orde te houden, komen universiteiten 900 miljoen euro tekort. Daarvan is 600 miljoen euro structureel, en 300 miljoen eenmalig.

Het mbo en hbo redden het voorlopig nog, blijkt uit de brief die demissionair minister Ingrid van Engelshoven vrijdag naar de Kamer stuurde. Maar wel met enig kunst- en vliegwerk. In het hbo zijn bijvoorbeeld de kosten voor praktijkgericht onderzoek groter dan het bedrag dat de hogescholen nu daarvoor krijgen. Dat gat wordt gedicht met geld dat eigenlijk voor het onderwijs is bedoeld. In het mbo gaat veel geld naar studenten met multiproblematiek op niveau 2. Een deel van dit geld wordt gehaald uit het budget dat eigenlijk is bedoeld voor studenten van niveau 3 en 4.

Consumenten in een diplomafabriek

Wil het ministerie ook in de toekomst kwaliteit garanderen, stellen de onderzoekers, dan moet de portemonnee worden getrokken. Het mbo zou dan structureel tussen 100 en 150 miljoen moeten krijgen, om de groeiende groep kwetsbare studenten op te vangen. Voor het hbo gaat het om een bedrag tussen de 120 en 270 miljoen voor meer praktijkgericht onderzoek. Het wo heeft structureel 200 miljoen extra nodig voor kleinschaliger onderwijs. Deze bedragen staan los van de eventuele effecten van de coronacrisis, die niet in het onderzoek is meegenomen.

Actiegroep WOinActie vraagt al jaren aandacht voor de hoge werkdruk en onderfinanciering van de universiteiten. De studentenaantallen zijn flink toegenomen de afgelopen jaren, stelt de actiegroep, maar de financiering is achtergebleven. WOinActie berekende al eerder dat er ruim 1 miljard euro nodig is voor reparaties.

Universiteitenvereniging VSNU onderschrijft de resultaten van PwC. “Het onderzoek bevestigt dat extra investeringen nodig zijn om het niveau van het academisch onderwijs en onderzoek in Nederland te handhaven”, stelt voorzitter Pieter Duisenberg. “Daarmee kunnen we het onderwijs kleinschalig organiseren, de werkdruk verlagen en meer ruimte maken voor ongebonden onderzoek.” Ook de studentenbonden zijn blij met de resultaten van het onderzoek. “Docenten bezwijken onder de torenhoge werkdruk”, aldus de Landelijke Studentenvakbond. “Universitaire studenten krijgen daardoor momenteel te weinig begeleiding en daarnaast worden ze behandeld als consumenten in een diplomafabriek.”

Het is overigens niet zeker dat die miljoenen euro’s er komen. Het huidige kabinet is demissionair, dus het is aan een volgend kabinet om te beslissen hoeveel geld er uiteindelijk naar het onderwijs en naar onderzoek zal gaan.

Lees ook:

Universitair personeel doet aangifte van structureel overwerk

Actiegroep WOinActie doet vandaag bij de Arbeidsinspectie aangifte van structureel overwerk op universiteiten. Het is onderdeel van een reeks acties in de strijd tegen de oplopende werkdruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden