Eindexamenrubriek

Het is weer zweten voor de eindexamens, maar Valentijn (16) heeft wel een zes gehaald, denkt hij

Valentijn  Beeld
Valentijn

Van Almelo tot Voorburg en van Drachten tot Wijk bij Duurstede zweten middelbare scholieren deze weken op de eindexamens. Trouw vraagt elke dag aan een leerling en diens docent: hoe verliep de voorbereiding in coronatijd? En hoe ging het examen?

Marijke de Vries

Examen: vmbo-tl/mavo Nederlands (maandag 17 mei)
School: Revius Wijk, Wijk bij Duurstede

Vooraf vond lerares Nederlands Ina van Iterson het ‘best een beetje spannend’ hoe het eindexamen Nederlands dit jaar zou uitvallen. Voor het eerst hoefden haar leerlingen niet de traditionele samenvattingsopdracht te maken. De vraag was wat daar precies voor in de plaats zou komen.

“De makers hebben het keurig gedaan”, zegt ze vlak na het examen. “De vragen waren duidelijk geformuleerd. Al was er ook een lastige waarbij je uit zes zinnen er drie moest kiezen die zeker in een samenvatting thuishoren, wat mij betreft zat daar een twijfelgeval tussen.”

Docent Nederlands Ina van Iterson Beeld
Docent Nederlands Ina van Iterson

De teksten gingen over ghosting, emoji’s en over pubers die meer slaap nodig hebben. “Allemaal herkenbare thema’s voor mijn leerlingen. Ik denk dat het te doen was.” Zorgen over leerachterstanden door corona had ze niet. Examenleerlingen mochten ‘gelukkig’ gewoon naar school.

Die fysieke lessen hadden eigenlijk maar één nadeel: Van Iterson kon daardoor haar eigen zoon de afgelopen maanden niet zien. Vorige herfst doneerde ze een nier aan hem. Na een goed verlopen operatie ging ze in januari weer aan het werk. Dat betekende wel: meer kans om het virus op te lopen. “Dat risico is er nu eenmaal op school. Ik kan niet altijd afstand houden als ik lesgeef, dat lukt me gewoon niet. En leerlingen kunnen besmettelijk zijn zonder dat ze dat doorhebben, daar kunnen ze niks aan doen.” Dus zat er niets anders op dan uit de buurt van haar zoon te blijven die door zijn medicatie een verminderd afweersysteem heeft. Inmiddels hebben ze allebei één vaccin gehad en durft ze de teugels iets te laten vieren. “Ik ben iets minder bang en dat is maar goed ook, nu leerlingen binnenkort misschien meer naar school mogen komen.”

Valentijn (16): Ik denk dat ik wel een zes heb gehaald

De ene leerling gaat het maken van examens makkelijker af dan de andere, maar voor Valentijn (16) zijn de uitdagingen extra groot. “Ik heb ADHD, dyscalculie en dyslexie. Dat betekent dat ik snel afgeleid ben en druk, en dat ik moeite heb met rekenen en lezen.” De basisschool deed hij daarom in het speciaal onderwijs, maar inmiddels zit hij in een gewone vmbo-tl-examenklas.

Om ‘super gefocust’ te kunnen werken tijdens zijn eerste examen, Nederlands, nam hij een half uur voor de start twee pilletjes. Ook kreeg hij, net als andere leerlingen met dyslexie, een half uur extra tijd. Die kon hij goed gebruiken. “Qua vragen viel het wel mee, maar we kregen erg veel papieren, dus als je wilde terugbladeren naar een vraag was het even zoeken. Vooral aan het eind had ik daar last van, dan kickt de stress een beetje in en denk je: heb ik alles op tijd af of zie ik iets over het hoofd?”

Nederlands vindt hij ‘een van de leukere vakken’. “Ik heb een hele leuke docent, zij is altijd blij en positief en geïnteresseerd. Alleen de schrijfopdrachten die erbij horen zijn voor een dyslect als ik geen feest.” In het examen zat de opdracht om een zakelijke e-mail schrijven. “Niet moeilijk, dat hebben we goed geoefend, maar je moest heel veel informatie lezen en onthouden.”

Over de examenuitslag maakt Valentijn zich geen zorgen. “Ik sta geen onvoldoendes en ik denk dat ik wel een zes heb gehaald. Ik voel vooral positieve spanning over wat er hierna gaat komen. Ik ga een horeca-opleiding doen en van daaruit ga ik naar het hbo, hoop ik.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden