Uitgeloot

Hannah uit Haarlem grijpt naast haar favoriete middelbare school: ‘Het is keihard’

Hannah, hier met haar moeder Bertine, is uitgeloot bij de vijf scholen van het voortgezet onderwijs waarvoor zij zich had opgegeven. Beeld Patrick Post
Hannah, hier met haar moeder Bertine, is uitgeloot bij de vijf scholen van het voortgezet onderwijs waarvoor zij zich had opgegeven.Beeld Patrick Post

In Haarlem ervaren kinderen hoe moeilijk het is om op hun favoriete middelbare school te komen. Liefst 34 leerlingen werden uitgeloot. ‘In één keer stapt je dochter de volwassen wereld in.’

Hannah (12) dacht dat haar moeder een grap uithaalde. Toen die echter bleef herhalen dat Hannah was uitgeloot voor de brugklas van het Kennemer Lyceum in Overveen, en ook voor haar vier andere voorkeursscholen in Haarlem, begreep Hannah dat ze serieus was. Samen hebben ze op bed zitten huilen.

Even daarvoor had Bertine Müller (43) een telefoontje gekregen van de rector van het Kennemer, dat haar dochter naast haar favoriete school had gegrepen. Halverwege maart kregen 33 andere kinderen uit groep 8 – met havo- of vwo-advies – in Haarlem dezelfde boodschap te horen. Ook zij visten naast hun vijf voorkeursscholen, die je kunt opgeven als je naar de brugklas gaat. Door middel van loting wordt een leerling geplaatst.

Bij vijf scholen worden uitgeloot, dat overkomt kinderen in Den Haag en Amsterdam al jaren. Ook in steden als Utrecht en Breda moesten kinderen de afgelopen weken leren omgaan met misschien wel de eerste teleurstelling in hun leven: ze komen niet terecht op hun favoriete school. Haarlem is een populaire stad, zegt Bertine in de keuken van haar woning, naast haar zit Hannah. “Dan krijg je de problemen die Amsterdam heeft, waar kinderen worden uitgeloot. Het was keihard. In één keer stapt je dochter de volwassen wereld in.”

Het kan aan de kluisjes liggen

“Normaal gaat het om vijf uitgelote kinderen. Soms tien”, vertelt Truus Vaes, woordvoerder van de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs in de regio Zuid-Kennemerland. “Het getal van nu is heel hoog.” Ze benadrukt dat 99 procent van de leerlingen wel is geplaatst op een school uit hun top vijf.

Vaes geeft als oorzaak dat het aantal leerlingen is toegenomen en dat een aantal scholen in populariteit erboven uitsteekt . Er is voldoende plek in de regio voor leerlingen met havo- of vwo-advies, zegt ze.

Het is moeilijk vooraf te peilen wat hun voorkeursscholen zijn, geeft Vaes aan. Of, zoals de rector van het Kennemer Lyceum, Peter de Zoete, zegt: “Het kan aan de kluisjes liggen dat kinderen allemaal kiezen voor een bepaalde school.”

De scholen die Hannah op haar lijst had, daar huppelde ze van blijdschap rond, zegt haar moeder. Vol verwachting maakte Bertine een foto van Hannah bij een bezoek aan het Kennemer, op vijf minuten fietsen van huis. “Dit wordt de toekomst”, dachten beiden.

‘Ik moet nu helemaal alleen’

Juist die niet uitgekomen verwachtingen deden Hannah, havo-advies op zak, en Bertine het meeste pijn. “Het is oneerlijk”, zegt Bertine. “Je moet een top vijf opgeven en dan verwacht je dat je daarbinnen wordt geplaatst. Niemand zei dat je erbuiten kunt vallen. Als iemand had gezegd: hou er rekening mee dat je naast je top vijf kunt grijpen, dan was het verdriet minder groot geweest.”

Twee dagen na het bericht van de uitloting moesten Bertine en Hannah bellen naar een telefoonnummer waarop ze te horen kregen op welke scholen Hannah nog terechtkon. Eén in Driehuis, in IJmuiden of het Coornhert Lyceum in Haarlem.

Het is de laatste school geworden, op vijftien tot twintig minuten fietsen en zonder Hannah’s vriendinnen. “Ik moet nu helemaal alleen naar het Coornhert.” Soms is ze er nog verdrietig om, maar ze beseft ook dat ze er het beste van moet maken. “Het is geen oorlog en ze kan gewoon naar school”, relativeert Bertine.

Op naar de klachtencommissie

Bertine hoopt een herhaling te voorkomen voor haar achtjarige zoon Samuel, die boven speelt. Ze stelt voor om per jaar een extra klas te maken voor uitgelote kinderen. Of: geef aan de uitgelote kinderen de verhuisplekken die zijn bestemd voor de kinderen die in Haarlem komen wonen.

Voor deze week staat een afspraak met de klachtencommissie in de agenda. “We willen dat deze 34 kinderen in hun top vijf komen. Dat als er een plek vrijkomt, een van hen kan instromen.”

Lees ook:

Schoolloting drijft Utrechtse kinderen naar Zeist

De loting van kinderen voor het voortgezet onderwijs in Utrecht loopt redelijk soepel, maar nu klaagt randgemeente Zeist over overloop uit Utrecht.

Vier oplossingen om het lotingleed voor brugklassers te stoppen

Middelbare scholieren in de grote steden kunnen lang niet altijd naar de school van hun keuze. Hieronder vier ideeën om iets te doen aan het lotingcircus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden