Onderwijs

Grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs komt vaak voor, maar wordt zelden gemeld

null Beeld AH
Beeld AH

Een op de vijfentwintig studenten heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag op de opleiding. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de onderwijsinspectie.

Joost van Egmond

Het is voor het eerst dat er landelijke cijfers zijn over dit thema in het hoger onderwijs. De inspectie deed dit naar aanleiding van gemelde misstanden bij mode- en kunstopleidingen. Enige voorzichtigheid is geboden, want het was een kleine peiling, maar als het cijfer een goede indicatie is, gaat het al gauw om 30.000 studenten die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad.

Uit het onderzoek komt naar voren dat studenten weinig vertrouwen hebben in de bestaande klachtenprocedures. Slechts een fractie diende een officiële klacht in.

Studentenbelangenorganisaties willen dan ook actie. Vooral betere monitoring en de mogelijkheden om laagdrempelig problemen te melden behoeven aandacht, vinden ze. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat iedere hogeronderwijsinstelling een ombudsfunctionaris krijgt. In sommige instellingen is die er al. “Studenten zijn daar erg over te spreken”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. “Ze kunnen hun verhaal doen en merken dat er echt iets met hun klacht gebeurt.”

De inspectie komt later met afzonderlijk onderzoek naar het beeld dat studenten hebben van de klachtenprocedures. De inspectie wil dat onderwijsinstellingen de sociale veiligheid zowel op landelijk als op instellingsniveau gaan monitoren en evalueren, en transparant zijn over de resultaten.

Lees ook:

Studenten eisen vertrek leiding modeschool Amfi

Na vele klachten over een onveilige sfeer eisen studenten en alumni van het Amsterdamse Amfi dat de directeur en hoofddocent opstappen. ‘De cultuur op de modeschool moet radicaal veranderen.’

Ruim de helft van de studenten kampt met angst en somberheid. ‘De overheid draagt bij aan de druk’

Vijf jaar deed Jolien Dopmeijer onderzoek naar de mentale gesteldheid van studenten. Politieke besluiten en een veranderde samenleving zorgen voor een toename aan psychische klachten, zo blijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden