Lerarentekort

Geen vierdaagse schoolweek meer op Zaanse basisschool, wel grotere klassen

Beeld Studio Vonq

Leerlingen van basisschool de Tamarinde in Zaandam gaan weer vijf in plaats van vier dagen per week naar school. Voorlopig althans. 

Met veel kunst en vliegwerk is het gelukt om voldoende vaste leerkrachten te vinden voor basisschool de Tamarinde. De school met twee vestigingen in Zaandam, waarvan één in een achterstandswijk, kwam vorig schooljaar in het nieuws omdat een groep ouders, onder leiding van Jeroen de Glas, zich tegen de vierdaagse schoolweek verzetten. Die was (even) nodig tussen de kerst- en voorjaarsvakantie omdat het schoolbestuur het niet voor elkaar kreeg een gat op te vullen.

De actievoerende ouders wezen op alle praktische opvangproblemen die het gedwongen verzuim met zich meebracht, maar bovenal wilden ze aandacht voor het lerarentekort. De ouders waren van plan leerplicht-ambtenaren te vragen om op te treden tegen de vierdaagse schoolweek. Zo ver is het niet gekomen en De Glas is voorlopig gestopt met zijn strijd omdat bij de school van zijn kinderen de problemen voorlopig zijn opgelost.

“Wij kregen heel veel positieve reacties”, blikt De Glas terug. Het viel hem wel op dat de nood op veel scholen weliswaar hoog is, maar dat ouders niet snel bereid zijn de straat op te gaan. “Ze gaan er vanuit dat het wel goed komt”, zegt hij.

Achterstandswijk

Bij de Tamarinde kwam het goed – althans voorlopig. Of dat iets te maken heeft met de acties van de ouders, is niet te zeggen. “Misschien indirect”, zegt directeur Janneke Oosterman. Maar de problemen zijn niet opgelost, want als er op haar school iemand langdurig uitvalt heeft Oosterman opnieuw een probleem. “Het lerarentekort speelt altijd. Dat merken we vooral bij onze locatie in de achterstandswijk. Daar is het nog moeilijker vaste leraren te vinden.”

Uit principe werkt de Tamarinde niet met zzp’ers of uitzendkrachten. “We krijgen dan scheve gezichten, omdat uitzendpersoneel meer verdient”, zegt Oosterman. Het schoolbestuur Agora, waar de Tamarinde onder valt, heeft een jaar geleden bewust de keuze gemaakt geen zzp’ers en uitzendkrachten aan te trekken, net als het andere grote schoolbestuur uit de Zaanstreek. Ook de acht schoolbesturen van alle openbare basisscholen in Amsterdam maakten vorige week bekend te stoppen metde inzet van uitzendkrachten, berichtte Het Parool.

Geen onderdeel van het team 

“De loonkosten voor een leraar in vast dienstverband liggen rond de 71.000 euro per jaar en rond de 100.000 euro voor een uitzendkracht”, zegt Agora-bestuurder Rien Spies. Het gaat volgens hem niet alleen om het geld. “Ze leveren geen kwaliteit. Ze lossen misschien voor even problemen op, maar zijn geen onderdeel van het team waardoor de werklast bij de zittende leraren groter wordt. Die worden vervolgens ziek. Zo is de cirkel rond.”

Voor de 24 scholen die Agora in de Zaanstreek onder beheer heeft, worden het spannende tijden, benadrukt Spies. Dat er bij de Tamarinde nu voldoende leraren zijn, komt onder meer doordat de klassen gemiddeld iets groter zijn dan vorig jaar. Het landelijk gemiddelde ligt op 23 kinderen per klas, Agora heeft dat aantal nu op 26 gesteld. Maar bij langdurige ziekte of uitval, komt Agora opnieuw in de problemen. “Op één van onze scholen gaan straks negen vrouwen met zwangerschapsverlof. We zien dat aankomen, maar we hebben nu nog niet voldoende vervangers.”

In de randstad zijn de tekorten het grootst

Alle kinderen in Nederland gaan vandaag weer naar school. Ook in de regio midden is de zomervakantie voorbij. Veel basisscholen worstelden ook dit jaar om de formatie rond te krijgen. De PO-Raad berekende voor de zomer dat van de 3500 vacatures aan het begin van het schooljaar er 1400 niet vervuld zouden zijn. Minister Arie Slob (onderwijs) kon in Kamervragen niet bevestigen of die aantallen kloppen, omdat verschillende berekeningen de ronde doen.

Scholen in de Randstad hebben de meeste moeite om leraren­ te vinden. De gemeente Amsterdam maakte vorige week bekend dat het tekort 280 voltijds formatieplaatsen bedraagt. De vier grootste steden gaan daarom woensdag met het ministerie van onderwijs in gesprek en pleiten voor extra maatregelen om het tekort aan te pakken.

Lees ook: 

Hoe houd je jonge leraren in het onderwijs?

Nu het lerarentekort steeds verder oploopt, is het extra belangrijk om beginnende leraren te behouden voor de klas. Maar juist bij deze groep is de uitval hoog. Hoe houd je jonge docenten binnenboord?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden