Hoger onderwijs

Fors meer inschrijvingen aan universiteiten en hbo-opleidingen

Studeren in de grote zaal van het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek. De studiedagen, oktober vorig jaar, waren onderdeel van de campagne The Classical Effect. Beeld ANP
Studeren in de grote zaal van het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek. De studiedagen, oktober vorig jaar, waren onderdeel van de campagne The Classical Effect.Beeld ANP

Dit studiejaar staan er 327.300 studenten ingeschreven aan een Nederlandse universiteit; 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Er kwamen meer studenten bij doordat minder jongeren na hun eindexamen een tussenjaar namen om te reizen en minder studenten voortijdig met hun studie stopten. Dat heeft volgens de VSNU alles te maken met de pandemie.

“We hebben nu een goed overzicht van de gevolgen van de coronacrisis op de studenten, hun resultaten en onze medewerkers. Deze crisis vraagt veel van onze studenten, maar ook van het onderwijs en de ondersteuning. De studentenaantallen groeien al jaren hard en nu is daar door corona weer een flinke schep extra bovenop gekomen”, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. Hij is met het ministerie in gesprek om de onderwijsfinanciering voor het gegroeide aantal studenten naar voren te halen. Normaal wordt de bekostiging pas na twee jaar aangepast.

De stijging is te zien bij de studies economie, rechten en gedrag & maatschappij (een stijging van 10 procent). Maar ook opleidingen in de richtingen natuur (plus 10 procent) en techniek (plus 5 procent) zijn erg populair. Duisenberg: “De groei aan hoogopgeleide technische mensen waar de arbeidsmarkt om zit te springen, zit er goed in.”

Woensdag bleek al dat ook de hogescholen veel meer inschrijvingen hebben gekregen. De hbo’s verwelkomden dit studiejaar over de hele linie 10 procent meer studenten.

Lees ook:

Door een grote, onverwachte stijging van hbo’ers neemt de druk op de hogescholen toe

Het hbo telt dit studiejaar 10 procent meer eerstejaarsstudenten. Door de flinke groei neemt de druk op hogescholen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden